Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Život im stále komplikuje covid, no riešenie nie je také jednoduché
Zdielať na

Život im stále komplikuje covid, no riešenie nie je také jednoduché

BRATISLAVA / Už viac ako rok sú poniektorí z nich doma na neplatenej PN-ke. Diagnóza postcovidový syndróm im nedovoľuje vrátiť sa do práce. Na Slovensku sú ich stovky a pre mnohých vychádza ako jediné riešenie invalidný dôchodok. No nie je to také jednoduché.

Aj keď v nálezoch od lekárov špecialistov bolo pre pani Evu vyslovene odporúčané pre diagnózu postcovidového syndrómu nepracovať. Podľa Sociálnej poisťovne sú jej posudkoví lekári dostatočne informovaní o postcovidovom syndróme. Za ten sa považujú príznaky po akútnej infekcii pretrvávajúce viac ako 12 týždňov. "Na účely invalidity sa posudzuje postcovidový syndróm, ak príznaky ochorenia trvajú aspoň rok," povedal Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Pani Eva však rozhodnutie dodnes nemá. Po odvolaní sa Sociálna poisťovňa vzala odklad a aktuálne je konanie prerušené. "Že rozhodnú a posúdia, ale doteraz mi nevedia povedať, že kedy," ozrejmila pani Eva. Nejde nám však o riešenie len tohto konkrétneho prípadu. 5 až 40 percent pacientov, ktorí prekonali covid, naďalej trpí postcovidovými ťažkosťami. To potvrdzuje aj ministerstvo zdravotníctva. 

Ak by sme ostali pri informácii, že covid malo takmer milión 867-tisíc Slovákov, dlhotrvajúce problémy po jeho prekonaní môže mať 90-tisíc, ale aj až pol milióna ľudí. "Je to zúfalé a stále je nás viac tých, čo je vyše roka doma," dodala pani Eva. "Prestali mi vyplácať PN po roku, tak som požiadala o zvýšenie invalidného dôchodku, nakoľko som už čiastočne invalidná 20 rokov. Žiadosť mi zamietli," odpovedala pani Zuzana.

"2x dlhodobá PN, nemám nárok na invalidný dôchodok. Pred polrokom začalo posudzovanie choroby z povolania s výsledkom, no neuznaná. Invalidný dôchodok mám na 40 percent, ale to je na depresiu a polyneuripatiu. Covid sa tu nespomína. Schudla som 25 kilogramov. Ťažkosti pretrvávajú dodnes. V roku 2021 som požiadala o invalidný dôchodok. Dostala som 30 percent, čo sa de facto rovná nule. 10 mesiacov som PN. Výsledky od špecialistov sú OK. Nárok na invalidný dôchodok nemožný," povedali ďalší ľudia s dlhotrvajúcimi problémami.

Ministerstvo zdravotníctva vo svojej odpovedi na otázku televízie JOJ uvádza, že existuje medzinárodná klasifikácia a kódy pre identifikáciu postcovidových ťažkostí a že pacient sa lieči u špecialistu, z oblasti ktorej sa problémy týkajú. Je tu ale jedno veľké ale. "Po prijatí doktorom máte všetky výsledky negatívne a že ste v poriadku, aj keď viete, že nie ste v poriadku," povedal Michal Dendeši, trpel postcovidovým syndrómom. "Špecialistov, to vám ani nepoviem číslo, lebo ich bolo naozaj veľa. Nedopátrali sme sa k ničomu" uviedla Dana Škorvánková, trpiaca postcovidovým syndrómom. 

Po roku i dlhšie trvajúcej maródke stále nie sú mnohí schopní nastúpiť do práce ani na pár hodín. "Som už 8 mesiacov bez akéhokoľvek príjmu," dodala pani Eva. A napriek tomu, že po podaní žiadosti o invalidný dôchodok a dodanie potrebnej zdravotnej dokumentácie Sociálna poisťovňa tvrdí: "Nie je možné, aby zdravotný stav poistenca s postcovidovým syndrómom, ktorý si uplatnil nárok na invalidný dôchodok v pobočke Sociálnej poisťovne, nebol na účely invalidity posudkovým lekárom posúdený."

Minimálne v jednom prípade to tak nie je: "Môj prípad sa neposunul, pretože Trnava dlhodobo nemá posudkového lekára, takže v podstate som vo vzduchoprázdne, opapierovaná, ale bez výsledku," dodala na záver pani Mária.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy