Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Budú mať poistenci VšZP šancu v novej nemocnici? Minister hľadá riešenie
Zdielať na

Budú mať poistenci VšZP šancu v novej nemocnici? Minister hľadá riešenie

BRATISLAVA / V pondelok 5. júna sa na ministerstve zdravotníctva opäť rokovalo o tom, či všeobecná zdravotná poisťovňa rozšíri zazmluvnenie s nemocnicou Bory. Na rokovaniach sa zúčastnil aj riaditeľ univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Ten dlhodobo varuje pred odchodom zdravotníkov z jeho nemocnice, po vzniku novej. Nemocnica Bory podľa prítomných prisľúbila zastavenie kritizovaného mediálneho tlaku. Minister upozornil, že pôrody sú už dnes v Boroch preplácané aj Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, keďže ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Rokovania budú pokračovať

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bude pokračovať v rokovaniach o rozšírení zmluvnej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča po pondelkovom rokovaní s riaditeľmi Univerzitnej nemocnice Bratislava, Nemocnice Bory a VšZP. "Znova sa stretneme približne takto o týždeň s tým, že medzičasom prebehnú rokovania medzi Asociáciou nemocníc Slovenska a Asociáciou štátnych nemocníc SR. Ten dôvod je, aby sme vedeli identifikovať dostatočné množstvo finančných prostriedkov na zabezpečenie ústavnej zdravotnej starostlivosti v Boroch. Je to vec, samozrejme, ktorá nebude trvať krátko," povedal Palkovič.

Generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko potvrdil, že ďalšie žiadosti o rozšírenie zmluvnej zdravotnej starostlivosti sa budú postupne prehodnocovať. "Nie však pod vplyvom mediálneho tlaku, ale v závislosti od naplnenosti siete v Bratislave a na základe potrieb ďalších regiónov, aby sa poistencom z iných miest neznižovala dostupnosť zdravotnej starostlivosti v dôsledku presunu lekárov do Nemocnice Bory," vyhlásil. Poukázal tiež na to, že väčšina ambulancií v Nemocnici Bory je zazmluvnená.

Koordináciu rokovaní ministrom Bory chvália

Nemocnica Bory víta, že bola súčasťou rokovaní. "Sme radi, že túto iniciatívu koordinuje priamo minister zdravotníctva, ktorý navyše prejavil záujem o hľadanie dodatočných zdrojov pre novú nemocnicu. Peniaze by mali sledovať cestu pacienta, nie byť naviazané na poskytovateľa," skonštatoval hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Deklaroval, že sa budú snažiť docieliť plnohodnotné zazmluvnenie aj zo strany štátnej poisťovne. "Máme potvrdené, že naše žiadosti sú kompletné a čakáme na konečné vyjadrenie," doplnil.

Minister v súvislosti so spustením pôrodnice v Nemocnici Bory poznamenal, že je otvorená aj pre poistenky štátnej poisťovne, pretože neodkladná zdravotná starostlivosť sa hradí v plnej výške. "Dali sme si časové obdobie do konca júla na to, aby sme zmapovali, aký bude záujem a aké budú aj finančné možnosti, ktoré bude musieť uhrádzať VšZP, a teda vieme lepšie plánovať ústavný typ takejto ústavnej zdravotnej starostlivosti," priblížil.

Poistencom VšZP komplikuje objednávanie administratíva

Novootvorená nemocnica reagovala, že v prípade pôrodov poskytne poistenkám VšZP neodkladnú zdravotnú starostlivosť, no nebude im zatiaľ umožnené si u nej pôrod plánovať. "Oveľa naliehavejšiu situáciu vnímame pri onkologických pacientoch, ktorých stav si vyžaduje operačný výkon a hospitalizáciu. Vysoké množstvo poistencov štátnej poisťovne vyhľadáva práve tento typ zdravotnej starostlivosti na Boroch, ale my im môžeme pomôcť iba s individuálnou žiadosťou o výnimku. Tento proces je administratívne náročný a veľa žiadostí VšZP už zamietlo," podotkla.

Na rokovaní sa podľa Palkoviča obe strany dohodli aj na zastavení klamlivých reklám. "Poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Bory sme na rokovaní vyzvali na okamžité zastavenie mediálneho tlaku a na zastavenie šírenia klamlivých reklám a informácií, ktoré účelovo, no zbytočne vyvolávajú paniku medzi našimi poistencami a širokou verejnosťou," dodal Strapko. Nemocnica Bory odmietla akékoľvek zavádzanie pacientov alebo klamlivú reklamu voči VšZP. "Čím skôr bude poistencom jasný plánovaný rozsah zazmluvnenej zdravotnej starostlivosti na Boroch, tým viac sa bude možné vyhnúť nedorozumeniam," uzavrela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy