Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvateľom Záhoria pijú krv premnožené komáre
Zdielať na

Obyvateľom Záhoria pijú krv premnožené komáre

ZÁHORIE / Opakované vybreženie rieky Moravy spôsobilo to, že došlo ku kalamitnému výskytu komárov. Kým po iné roky ľudia s nimi mali problém vo večerných hodinách, teraz je to celý deň. Najhoršia situácia je v blízkosti rieky. Túto neznesiteľnú situácia by mohlo vyriešiť plánované združenie, ktoré by ich výskyt monitorovalo celoročne.

V Moravskom Svätom Jáne je toľko komárov, že sa nedá ani naobedovať. Keďže tam nesvieti priame slnko, je ich plno aj cez deň. "Je to neznesiteľné," vyjadrila sa obyvateľka. Moravský Svätý Ján je v povodní rieky Moravy asi v dĺžke približne osem kilometrov, čo je najviac zo všetkých dedín na Záhorí. "Sú tam veľké liahniská, preto máme túto situáciu takú havarijnú. Oni majú dosah doletu 10 až 15 kilometrov," vysvetlil starosta obce Anton Emrich.

​"Morava sa dvakrát vybrežila, tak tie liahniská komárov sa obnovili. Trpí zver, trpia ľudia. Takúto situáciu sme mali pred ôsmimi roky," opísal poľovník Peter Mračna. Pri rieke Morava je situácia totálne neznesiteľná. Reportérka TV JOJ mala problém nakrútiť rozhovor. "Je toho veľa, lebo bola vyliata voda. Keď nie je vyliata voda, tak nie je toľko komárov," vysvetlil pán Jozef, obyvateľ obce. Napriek tomu, že už robili jeden postrek, nepomohlo to. "Za komunistov to striekali lietadlami. Teraz sa strieka traktormi pri kraji a to je nič," dodal pán Jozef. Už niekoľko rokov sa uvažuje nad tým, že by po vzore Rakúska malo vzniknúť nejaké združenie. "Nejaký subjekt právny, ktorý by mal vo svojej kompetencii reguláciu komárov," uviedol starosta. "Zmapovali sme územie rieky Moravy o rozlohe 140 kilometrov štvorcových a určili možné liahniská komárov. Kľúčom k efektívnych zásahom je pravidelný monitoring," vyjadrila sa Lucia Forman, hovorkyňa VÚC BSK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy