Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po ničivom požiari opäť ožila: Banská Štiavnica víta všetky umelecké duše
Zdielať na

Po ničivom požiari opäť ožila: Banská Štiavnica víta všetky umelecké duše

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Po marcovom požiari sa podarilo otvoriť Galériu Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Práve pred ňou vtedy ľudia vytvorili akúsi živú reťaz a do bezpečia odnášali vzácnu zbierku obrazov a sôch. Časť expozície už prešla reštaurátorskými prácami.

​Zo zadymenej galérie ľudia vynášali expozíciu aby ju ochránili pred plameňmi. "Logicky som sa pridal do ľudskej reťaze, ktorá bola vytvorená na záchranu," uviedol obyvateľ Pavel Fabian. Fotografia, na ktorej je v aute Pavel Fabian so sochou obletela sociálne siete. Socha, ktorú vtedy zachránil je na starom zámku ako stovky iných exponátov, ktoré ešte len čakajú na odborné ošetrenie. 

noviny.sk

"Diela boli zadymené a poškriabané, oni prechádzali z rúk do rúk v tých živých reťaziach a to zanechalo stopy," vysvetlila koordinátorka galérie Zuzana Paškayová. ​​S reštaurovaním pomohli odborníci zo Slovenska aj zo zahraničia. Je za tým kus práce. Diela sa vrátili po ničivom požiari späť do galérie. "Prišli sme, aby sme zistili, ako je to po požiari opravené," povedali návštevníci. "Pocity sú fantastické. Ani som neverila, že to bude tak rýchlo," priznala Zuzana Denková, riaditeľka Slovenského banského múzea.

Niektoré budovy na otvorenie ešte počkajú

​Čo ale tak rýchlo neotvoria, je Berggerichtt - budova banského múzea. Už strhli zhorenú strechu, pripravuje sa dočasné prestrešenie. Kým budovu opravia, malú časť mineralogickej zbierky dočasne vystavili v galérií. "Aby ľudia nezabudli. Verím, že za niekoľko rokov sa dopracujeme aj k jej prezentácií," dodala Denková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy