Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na mamičky v oravskej nemocnici čakalo ráno milé prekvapenie
Zdielať na

Na mamičky v oravskej nemocnici čakalo ráno milé prekvapenie

TRSTENÁ / Na Orave zaviedli ako prví na Slovensku novinku – stravovanie formou švédskych stolov. Nie však v nejakom penzióne alebo hoteli, ale v nemocnici, presnejšie pôrodnici. Mamičky ráno neverili vlastným očiam, keď zbadali namiesto jednoduchých raňajok pestrý výber potravín a plnú chladničku najmä mliečnych výrobkov.

Nemocnica v Trstenej môže svojím spôsobom pripomínať aj hotel. Konkrétne oddelenie pôrodnice. "Ráno sme rodičky prekvapili. Nevedeli to vopred a keď uvideli túto perfektne pripravenú jedáleň, mali až slzy v očiach," priblížil Marián Tholt, riaditeľ Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej. Na mamičky totiž čakali švédske stoly – nielen káva, čaj či müsli, ale aj šunka, syry a k dispozícii boli aj pudingy či misa so zeleninou.

Nechýbala ani chladnička plná mliečnych výrobkov a džúsov. "Mamičky boli také dojaté z toho švédskeho stola, boli spokojné," priblížila Ľubica Gloneková, sanitárna sestra Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v HNsP Trstená. "Vychádzali sme z toho, čo chutí najviac ženám. Neosvedčili sa nám salámy, ale müsli a ovsené vločky," doplnila Michaela Borovková, staničná sestra Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v HNsP Trstená. 

Dokonca majú v chladničke k dispozícii aj čučoriedky, ktoré pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. "Celý deň majú prístup k mliečnym výrobkom, k diétnym výrobkom, na čo majú chuť. Myslím si, že je to dnes potrebné, pretože aj tá výživa po pôrode, nástup dojčenia, všetko má svoj veľký význam," priblížil Tholt.

Okrem švédskych stolov, ktoré majú mamičky k dispozícii celý deň, majú aj teplé obedy a večere. Nemocnica to finančne zvláda. "Nemocnica hospodári veľmi dobre. Sme v zisku a môžeme si to dovoliť. Je tam minimálny rozdiel medzi stravou, čo sme dávali, a touto formou. Toto nemocnicu nepoloží," potvrdil Tholt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy