Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aj keď Bašternák prepísal majetky na rodičov, príde o najmenej 3 byty
Zdielať na

Aj keď Bašternák prepísal majetky na rodičov, príde o najmenej 3 byty

BRATISLAVA / Právoplatne odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák možno napokon predsa len príde o miliónové majetky, ktoré stihol ešte pred odsúdením prepísať na svojich blízkych. Súd rozhodol, že tri z týchto sporných nehnuteľností musia ísť do konkurzu. Štát tak v prvom kole vyhral, ďalšia Bašternákova kauza sa ale už rok nehýbe.

​Rozhodnutie súdu sa nateraz týka troch bytov, ktoré Ladislav Bašternák prepísal na svojich rodičov. Dva sú na bratislavskej Kolibe a jeden v centre mesta v luxusnej rezidencii Five Star. Podľa Petra Kubinu, ktorý v spore zastupuje štát, chcel Bašternák týmto spôsobom ochrániť svoje lukratívne nehnuteľnosti, aby po jeho odsúdení neprepadli štátu.

"V ten deň, kedy daroval byty rodičom, daroval aj manželke kopec majetku, aj bratovi. Účelom bolo podľa nášho tvrdenia to, aby keď bude rozsudok právoplatný, aby zostala konkurzná podstata prázdna," vysvetlil advokát Peter Kubina. Ako to vidia Bašternákovci sa štábu TV JOJ zistiť nepodarilo, ich advokátka im zložila telefón: "Neprajú si komentovať a komunikovať s akýmikoľvek médiami," povedala advokátka Adela Valocká.

Štát tak nateraz vedie jedna nula, rozsudok ale zatiaľ nie je právoplatný. Podobných žalôb, ktoré sa týkajú Bašternákovho prepísaného majetku, je pritom viacero – ide o byty na hradnom vrchu v komplexe Bonaparte, chatu na Donovaloch, aj byt v Dúbravke. V prípade úspechu takto do štátnej kasy môžu pribudnúť milióny. Ladislav Baštrenák si už odpykal tresty za dve daňové kauzy. Tá tretia, ktorá sa týka luxusnej bytovky Bonaparte, ale už takmer rok stojí na súde.

"Vec bola pridelená ďalšiemu sudcovi, zrejme to bol dôvod zrušenia hlavného pojednávania a čakám teda na nový termín," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Podľa obžaloby v tomto prípade Bašternák a jeho spoluobvinení nadhodnotili cenu celej stavby a z daňového úradu tak na vrátkach DPH získali neoprávnene 900-tisíc eur. Jeden z nich chce spolupracovať s prokurátorom.

"Verím, že benefity, ktoré by mohol mať z takejto spolupráce, sú preňho natoľko motivujúce a zákonné, že nedôjde k zmene jeho postoja," pokračoval Šanta. Do problémov sa dostala aj správkyňa konkurznej podstaty, ktorá podozrivé prevody majetkov Ladislava Bašternáka neodporovala. Tvrdila, že zo zákona to urobiť nemohla, teraz jej hrozí vysoký trest.

"Prokurátor podal obžalobu pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku, a to v štádiu pokusu," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. "Chýbalo málo a štát by o ten majetok prišiel," dodal Šanta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy