Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zúrivý medveď naháňal ľudí na streche. Naozaj ide o "smižianskeho" medveďa?
Zdielať na

Zúrivý medveď naháňal ľudí na streche. Naozaj ide o "smižianskeho" medveďa?

SMIŽANY / Odchytový tím utekajúci po streche, ktorého naháňa statný a zrejme rozzúrený medveď. Takéto video sa objavilo na slovenskom internete. Šírilo sa s informáciou, že táto dramatická akcia sa odohrala v osade v Smižanoch. Odborníci iba neveriacky krútili hlavami. Nerozumejú, ako tomuto dokážu ľudia poľahky uveriť. Po miernom pátraní vyšlo najavo, že "smižiansky" medveď pochádza z lokality vzdialenej viac ako 13 000 kilometrov – z Číny.

Keďže sa toto video šíri na internete rýchlosťou blesku, reportéri TV JOJ sa vydali priamo do osady v Smižanoch. Chceli nájsť miesto, kde by sa to mohlo odohrávať. Už na prvý pohľad bolo jasné, že to ľahké nebude. Väčšinu tejto osady tvoria klasické murované domy. Z videa je evidentné, že dej sa odohrával na jednoduchých stavbách.

Na okraji osady našli jednoduché stavby, ktoré by sa mohli podobať tým z videa. No nesedelo okolité prostredie. Kontaktovali preto aj experta na geografiu a ten nám potvrdil, že táto naháňačka sa na Slovensku nestala. Za odpoveďou musíme ísť do krajín Ázie.

"Mohli by to byť zábery z juhovýchodného Kazachstanu, možno z Tadžikistanu, Kirgizska, prípadne severozápadnej Číny," priblížil Peter Likavský z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Kazašské médiá to tvrdia tiež. Podľa ich informácií sa incident odohral v Ujgurskej autonómnej oblasti Chinjang, teda v Číne.

Z prvého pohľadu na video je jasné, že na ňom nie sú Slováci. Oblečenie navyše značí oveľa chladnejšie počasie, než je to májové na Spiši. No a pozadie síce môže pripomínať Tatry, no iba laickému oku. "Tie sa javia z tých záberov ako menej rozľahlé pohorie, takže dovolím si tvrdiť, že je to oveľa vyššia nadmorská výška," doplnil Likavský.

Znova sa tak ukázalo, že ľudia dokážu uveriť hocičomu. Aj keď pri pápežovi v luxusnej bunde či falošných povolávacích rozkazoch je vidina čínskeho medveďa v Smižanoch ešte celkom pochopiteľná. "Máme tendenciu veriť všetkému, čo sa napíše na sociálnych sieťach. Čím väčšia blbosť, tým lepšie sa to šíri, samozrejme," uviedol Ivan Sejut, IT expert.

Aj keď zviera vyzerá hrozivo, nikto sa vraj nezranil. Podľa krátkeho a nie veľmi kvalitného videa nie je možné 100-percentne určiť, o aký druh medveďa ide. "Myslím si, že ide o medveďa hnedého, ktorý sa u nás nevyskytuje. Ide o nejaký poddruh medveďa hnedého, ktorý sa z tohto záberu nedá bližšie určiť," doplnil Karol Dzurik ml., riaditeľ ZOO v Spišskej Novej Vsi.

Spišiakom by ale podobný zážitok hroziť nemal. "Chvalabohu v Slovenskom raji neevidujeme problémy s medveďom takéhoto charakteru. Boli by sme radi, keby to tak aj zostalo," uzavrel Peter Olekšák, Správa Národného parku Slovenský raj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy