Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Balón s desiatimi ľuďmi musel náhle pristáť. Zachytil elektrické vedenie
Zdielať na

Balón s desiatimi ľuďmi musel náhle pristáť. Zachytil elektrické vedenie

RAJECKÁ DOLINA / Desať pasažierov spolu s pilotom zažilo let balónom, na ktorý nezabudnú. Teplovzdušný balón, ktorý vyštartoval v Žiline, totiž musel nečakane pristáť v Rajeckej doline. Polícia už má dôvod, prečo sa prípadom zaoberať.

​Pilot balóna musel núdzovo pristáť v dedine Veľká Čierna. "V čase letu sa na palube nachádzalo desať pasažierov a jeden pilot," priblížila hovorkyňa PZ SR Žilina Zuzana Šefčíková. Spoločne sa hore vo vzduchu kochali pohľadom na romantický západ slnka, keď sa zrazu ich výlet zvrtol. Muž, ktorý riadil balón, musel náhle pristáť na lúke, na konci obce medzi domami.

"Zrazu sa začali kývať všetky drôty na stĺpoch, tak sme vedeli, že je niečo zlé," povedal svedok núdzového pristátia. "Pri prudkom klesaní narazil do elektrického vzdušného vedenia, čím došlo k jeho poškodeniu," doplnila Zuzana Šefčíková. "Balón pristál na vedení nízkeho napätia a potrhal nám vodiče na dvoch poliach," avizoval Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). 

Našťastie pilot zvládol nepríjemnú situáciu tak, že sa nikomu nič nestalo. Podarilo sa nám spojiť s jedným z pasažierov tohto letu. Matej z Prešova nám povedal, že pri pristávacom manévri cestujúci videli, že pilot zachoval chladnú hlavu. "Dôležité je to, v tej krízovej situácii presne vedieť, čo má robiť, nebola žiadna panika, všetci boli pokojní," komentoval situáciu pasažier letu. Konateľ spoločnosti, ktorá let zabezpečovala, sa vyjadril, že: "Ak hrozí stret s vedením, najlepšie rozhodnutie je proste pristáť pred drôty a neskúšať ich preletieť, a to urobil."

"Pri akejkoľvek kolízii s elektrickým vedením hrozí riziko úrazu, alebo aj smrti," doplnil hovorca SSD. "My sme sa s manželkou rozprávali o tom, čo všetko sa mohlo stať, ale nakoniec to dopadlo dobre a ja by som nemal problém ešte raz letieť," uviedol pasažier letu. Odniesli si to teda len káble. No po udalosti s balónom boli na mieste pristátia nielen elektrikári, ale aj policajti. " Pre túto udalosť zostalo bez elektriny desať odberných miest," informoval Miroslav Gejdoš. "Poverený príslušník obvodného oddelenia Policajného zboru SR Rajec začal trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia," doplnila hovorkyňa PZ SR Žilina.

Celé vyjadrenie muža, ktorý bol v balóne počas núdzového pristávania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy