Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Telefóny Kočnera môžu priniesť doteraz nezískané dôkazy
Zdielať na

Telefóny Kočnera môžu priniesť doteraz nezískané dôkazy

BRATISLAVA / Telefóny Mariana Kočnera môžu s pomocou najnovších technológií priniesť dôkazy, ktoré sme v čase vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka ešte nedokázali získať. Takto vidí ďalší možný vývoj ostro sledovanej kauzy Peter Juhás, ktorý popravu novinára a jeho snúbenice vyšetroval spolu s početným tímom. Dôkazy podľa neho nesmerovali k tomu, že by objednávateľkou bola sama Alena Zsuzsová.

"Očakával som všetko možné, ale samotný verdikt ma prekvapil," poznamenal Peter Juhás, riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, exšéf vyšetrovacieho tímu. 19 mesiacov vyšetrovania, desiatky zapojených policajtov a expertov, obrovské množstvo dát a digitálnych stôp. Výsledok - zatiaľ dva nula pre Mariana Kočnera. Podľa špecializovaného trestného súdu si vraždu investigatívneho novinára objednala Alena Zsuzsová. Chcela ho ochrániť, aby neprišla o zdroj peňazí.

"Orgány činné v trestnom konaní však nezhromaždili a nepredložili súdu dostatok takých dôkazov, ktoré by umožnili súdu s istotou konštatovať, že na spáchaní skutku sa určite zúčastnil ako objednávateľ Marián Kočner," povedala Ružena Sabová, sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. "A bolo skonštatované, že ak by súd rozhodol, ako si želá prokuratúra a pozostalí, došlo by k chybe," dodal Marek Para, obhajca M. Kočnera.

Niekdajší šéf tímu Kuciak trvá na tom, že dôkazov bolo dosť. Urobili obsiahle finančné vyšetrovanie a Alene Zsuzsovej preskúmali majetok. Nič však podľa neho nenasvedčovalo záveru, s ktorým napokon prišiel senát. "Boli tam aj zaistené nejaké peňažné prostriedky pri domovej prehliadke, takže hypoteticky to môžeme pripustiť, ale tu sa nemáme baviť o rovine hypotetickej ale preukázanej," dodal Juhás. "Pre túto jej motiváciu nikde v tom spise nevidieť jediný dôkaz, ona sama to netvrdila, súd akoby operoval so svojou domnienkou, ktorá neznie ani pravdepodobne, ani vierohodne, ani logicky," priblížil Arpád Soltész, politický komentátor TV JOJ. 

Mozaika však ešte nemusí byť kompletná. Technológie sú totiž ďalej než pred piatimi rokmi a nová analýza Kočnerových telefónov by tak podľa Petra Juhása mohla priniesť doteraz neskúmané dôkazy. "Môže to znova prispieť k určitému získaniu nových dôkazov. To nové skúmanie môže načerpať do pamäte telefónu aj viac vymazaných dát, napríklad viem, že tam nebol obnovený súbor Signal," doplnil Juhás. O tom, či vôbec ešte je priestor a ďalšie dokazovanie teraz rozhodne Najvyšší súd. Ten môže vec vrátiť a nariadiť ďalšie úkony, no rovnako môže verdikt napokon aj potvrdiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy