Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z medveďov na ulici im vrie krv: Transparenty zmenu nepriniesli
Zdielať na

Z medveďov na ulici im vrie krv: Transparenty zmenu nepriniesli

PODPOĽANIE / Situácia s medveďom hnedým na Podpoľaní je aj naďalej vážna. Upozorňuje na to vedenie kraja, ktoré žiada o pomoc ministerstvo životného prostredia. Nie je dňa, aby zásahový tím nedostal hlásenie o výskyte problémového zvieraťa. Aj v týchto dňoch chodia na výjazdy do Hriňovej, kde sa objavuje medveď.

Nahnevaní ľudia z Podpoľania takto pred rokom protestovali v Banskej Bystrici. Medvede potulujúce sa okolo domov a v záhradách ich dohnali k tomu, že pomoc žiadali od štátu. Po roku žiadnu zmenu necítia. "Nikto nemôže ignorovať strach ľudí," povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. Zásahový tím pre medveďa hnedého má najviac hlásení práve spod Poľany. Aktuálne riešia problémového medveďa v Hriňovej, ktorého museli odháňať aj policajti. "Bolo kvôli nemu 17 výjazdov. Buď zoo alebo odstrel, lebo je hrozbou pre ľudí," uviedol Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu juh. 

Riaditeľka Chránenej krajnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová dodala, že nárast populácie medveďov je enormný. "Chodia sa pozerať, ako ľudia sadia. Stratili plachosť," povedala. Ministerstvo životného prostredia už pred rokom sľúbilo opatrenia, dokonca kvôli tomu zasadal aj mimoriadny parlamentný výbor, no konkrétnych výsledkov sa ľudia doteraz nedočkali. "V súčasnosti prebieha recenzné konanie monitoringu veľkých šeliem, práve výsledky musia byť podkladom pre akékoľvek rozhodovanie v danej oblasti," znie stanovisko Ministerstva životného prostredia SR.

Na stranu ľudí sa postavilo aj vedenie kraja, ktoré ministerstvo vyzýva k tomu aby konečne začalo konať. Roman Malatinec, podpredseda BBSK uviedol, že nedostali žiadnu pomoc, hoci sľubovali peniaze na oplotky a osvetlenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy