Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zmena v stavebnom zákone: Príde verejnosť o možnosť pripomienkovať výstavbu?
Zdielať na

Zmena v stavebnom zákone: Príde verejnosť o možnosť pripomienkovať výstavbu?

BRATISLAVA / Parlament na sklonku volebného obdobia mení stavebný zákon. Obchádza pritom Ministerstvo životného prostredia SR. Autor zmien sľubuje, že povoľovanie stavieb sa urýchli o mesiace, ba až roky. Kritici upozorňujú, že cenu zaplatí verejnosť. A to stratou práva efektívne sa postaviť proti výstavbe. Prezidentku preto vyzývajú, aby zákon nepodpísala.

Sme rodina už stavebný zákon, ktorého paragrafy pamätajú ešte Gustáva Husáka, v tomto volebnom období menila. Vďaka tomu patronát nad stavebným konaním preberie od obcí novovzniknutý Úrad pre územné plánovanie a výstavbu. Prípravy sú na úrade v plnom prúde. Kým na seba jeho pracovníci prevezmú zverenú úlohu zostáva rok. Čo sa nedá povedať o poslancoch. Tým už v parlamente čoskoro odzvoní, a tak zostávajúci čas využívajú naplno. Veľkou väčšinou odhlasovali zmeny pravidiel, od ktorých si sľubujú zrýchlenie povoľovania stavieb.
"Posudzovanie vplyvov na životné prostredie, keď sa narátajú všetky tie termíny, tak by malo byť maximálne 7 mesiacov. Myslím si, že toto ocenia nielen developeri, ale všetci, ktorí robia výstavby," vysvetlil Jaroslav Karahuta (Sme rodina), predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. 


Všetko má svoju cenu a Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré pri tvorbe tohto zákona vynechali, tvrdí, že v tomto prípade to budú práva občanov. Varujú, že verejnosť príde o možnosť výstavbu pripomienkovať. Jedným dychom preto žiadajú prezidentku, aby zákon do parlamentu vrátila. Počty sú v tomto prípade nekompromisné. Za zmeny zahlasovalo vyše 100 poslancov. Ak aj prezidentka zákon do parlamentu vráti, na prelomenie veta by stačilo 76 hlasov.

Rozdelenie na opozíciu a koalíciu už v parlamente v týchto dňoch neplatí. Novelu presadila Sme rodina so Smerom, Hlasom, extrémistami i s OĽaNO. Hnutie tvrdí, že výmenou za hlasy dosiahli okrem iného aj to, aby tie najškodlivejšie zmeny zo zákona vypadli. Envirorezortu tak napokon poslanci zobrali iba dozor nad územným plánovaním a nie aj nad posudzovaním vplyvov na životné prostredie.

Popri stavebnej legislatíve poslanci schválili aj vyššie poplatky za znečisťovanie ovzdušia. V najbližších rokoch by sa tak znečisťovatelia mali namiesto ôsmich miliónov skladať do rozpočtu tridsiatimi miliónmi eur. Mení sa aj systém prerozdeľovania výnosov z predaja emisných povoleniek. Čo je dobrá správa pre energeticky vysokonáročné podniky. 

Súvisiace články