Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vysoký krvný tlak: Okrem účinných liekov pomáha aj špeciálna diéta
Zdielať na

Vysoký krvný tlak: Okrem účinných liekov pomáha aj špeciálna diéta

BRATISLAVA / Vysoký krvný tlak má v priemere každý tretí obyvateľ Európy. Na Slovensku je to už takmer každý druhý, čiže viac ako 2 milióny. A každým rokom tento počet stúpa. Vysoký tlak môže spôsobiť napríklad srdcový, či mozgový infarkt. Okrem účinných liekov, účinne pomáha aj špeciálna diéta, s ktorou majú lekári dlhoročne dobrú skúsenosť.

Vo všeobecnosti medzi odborníkmi panuje zhoda v tom, že na náš krvný tlak výrazne vplýva aj to, čo máme v chladničke, teda to, čo jeme. "Vedci popisujú, že vegáni a vegetariáni majú znížený výskyt vysokého krvného tlaku," ozrejmila Katarína Vavrovičová, kardiologička a angiologička NÚSCH. Už v 90. rokoch urobili viaceré pokusy s diétami na ľuďoch s vysokým tlakom. "Jedným nechali klasickú americkú stravu, druhým dali DASH a tretí mali viac ovocia zeleniny. Jednoznačne zistili, že pri DASH diéte im významne klesol vysoký tlak," uviedol Ladislav Kužela, gastroenterológ. 

Zložením potravín sa veľmi podobá tzv. stredomorskej kuchyni. "Dôraz kladie na zvýšený príjem ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a celozrnných produktov," dodal Kužela. Zároveň znižuje podiel sladkostí a mastných živočíšnych potravín. "Mäso ponechávajú, ale chudšie ako biele mäso, hydina, ryby," doplnil Kužela. Oproti stredomorskej strave DASH diéta znižuje aj podiel soli. "Najvýznamnejší faktor je redukcia príjmu soli," dodala Vavrovičová.

DASH diéta stredomorská strava sa každoročne ocitajú v rebríčkoch najzdravších diét. "Expertmi je zaradená medzi top priečky, nepotrebuje sofistikované prístupy zapisovať a rátať kalórie," dodal Kužela. "Máme dobré skúsenosti s touto diétou," dodala Vavrovičová. Pokiaľ k tomu pridáme aj dostatok pohybu, riziko vysokého krvného tlaku pôjde nadol.

Na náš krvný tlak vplýva nielen to, ako sa stravujeme, či sa hýbeme, alebo vysedávame, ale rovnako aj náš psychický stav. "Významný podiel na hypertenzii má aj stres," doplnila Vavrovičová. "Chronický stres zvýši hladiny kortizolu, ktorý vedie na konci k chronickému zápalu," dodal Kužela. 

Dlhodobý stres môže mať rôzne príčiny, okrem iných aj napríklad diskriminácia v zamestnaní, ako preukazuje jedna z amerických štúdií. Zmierniť stres môžeme tzv. vyčistením hlavy."2 minúty denne vnútorná relaxácia," doplnil Kužela. Ideálne spojená s prechádzkou v prírode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy