Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vlakový sprievodca, ktorý bol prevádzačom, skončil v putách
Zdielať na

Vlakový sprievodca, ktorý bol prevádzačom, skončil v putách

SLOVENSKO/UKRAJINSKÁ HRANICA / V putách skončil záchranár, a teraz aj sprievodca z vlaku. Oboch spája veľká kreativita. Kým vodič sanitky vyvážal na Slovensko Ukrajincov v brannom veku, sprievodca vo vlaku ich ukryl do vetracej šachty v kupé.

Ukrajinec odpovedal, že tam strávil približne hodinu. Bol to úkryt, ktorý nemal nik odhaliť a vďaka ktorému by sa dostal za hranice Ukrajiny. "Bezpečnostná služba Ukrajiny v spolupráci s migračnou políciou zadržala 46-ročného zamestnanca železníc, ktorý súhlasil s nelegálnou prepravou tohto muža v brannom veku," uviedlo stanovisko bezpečnostnej služby v Ukrajine.

Podľa zverejnených informácií mal takto prevážať klientov v špeciálnom úkryte a za túto službu si pýtal 2 500 dolárov. Suma závisela od naliehavosti úteku a grafikonu vlaku. Na jednu cestu vzal vždy iba jednu osobu.

Zamestnancovi železníc hrozí trest odňatia slobody na 7 až 9 rokov. Mladá rodina sa pokúsila prejsť na Slovensko peši s 3-mesačným dieťaťom v náručí. Od Slovenska ich delilo už len 200 metrov. "Doklady mala pri sebe iba žena. Pricestovali vlakom z Charkova, kde spolu bývali. Hranice chceli prekročiť nelegálne a dostať sa do Nemecka za lepším životom. Trasu si zvolili tak, aby šli iba po rovine a zvládla ju matka s dieťaťom," ozrejmila Elena Tračuk, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny, Čopská oblasť.

Polícia zatiaľ nezverejnila to, prečo sa matka s dieťaťom rozhodla pre tento riskantný krok. Našu hranicu totiž mohla prekročiť rovnako, ako množstvo iných žien doposiaľ bez problémov a požiadať na Slovensku o dočasné útočisko. "Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni na vstupe do Slovenskej republiky 17 257 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 484 žiadateľov," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy