Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
438. deň na Ukrajine: Ostreľovanie pri jadrovej elektrárni neprestáva
Zdielať na

438. deň na Ukrajine: Ostreľovanie pri jadrovej elektrárni neprestáva

KYEV / Z okolia Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine začali evakuovať obyvateľov pre pokračujúce a neutíchajúce ostreľovanie. Experti z agentúry pozorne monitorujú situáciu z hľadiska možného vplyvu na najväčšiu európsku atómovú elektráreň. Evakuácie už včera avizoval aj dosadený ruský šéf Záporožskej oblasti. Ten dodal, že dôvodom je zintenzívnenie ukrajinského ostreľovania obcí v blízkosti frontovej línie.

V oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne sa objavili hrozby, upozornil riaditeľ MAAE

Situácia v okolí Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny je čoraz nepredvídateľnejšia. Uviedol to v sobotu, 6. mája, generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, ktorý varoval pred možnými hrozbami a vyzval na zaistenie bezpečnej prevádzky. Grossi vo vyhlásení poukázal na prebiehajúce evakuácie v neďalekom meste Enerhodar, ktoré nariadil predstaviteľ ruskej okupačnej správy. "Celková situácia v oblasti pri Záporožskej jadrovej elektrárni sa stáva čoraz nepredvídateľnejšou a potenciálne nebezpečnou," uviedol Grossi. Podľa vlastných slov je v súvislosti s touto elektrárňou krajne znepokojený veľmi reálnymi rizikami jadrovej bezpečnosti. "Musíme konať teraz, aby sme zabránili hrozbe závažnej nukleárnej nehody a súvisiacim následkom pre obyvateľstvo a životné prostredie," apeloval šéf dozornej agentúry OSN. Ruské sily obsadili túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe krátko po tom, ako prezident Vladimir Putin vo februári 2022 nariadil inváziu na Ukrajinu. V oblasti elektrárne často dochádzalo k streľbe, z ktorej sa obe strany konfliktu vzájomne obviňovali. Všeobecne očakávaná jarná protiofenzíva ukrajinských síl sa pravdepodobne uskutoční aj v Záporožskej oblasti, ktorej asi 80 percent kontroluje Rusko.

Český prezident Pavel varoval Ukrajincov pred uponáhľaním protiofenzívy

Prezident Peter Pavel varoval ukrajinské vedenie pred uponáhľaním chystanej protiofenzívy. Ak útok zlyhá, bude to pre Kyjev pohroma a ďalšia možnosť sa už tento rok nenaskytne. Uviedol tiež, že ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri nedávnom stretnutí v Kyjeve požiadal, aby Česko pre ofenzívu vyzbrojilo jednu ukrajinskú motorizovanú brigádu. Uponáhľanie protiofenzívy by podľa neho viedlo k "strašným stratám" a neúspechu, ktorý si Ukrajina nemôže dovoliť. Pri svojej nedávnej ceste na Ukrajinu preto apeloval na tamojších predstaviteľov, aby sa nenechali zatlačiť do rýchlejšieho tempa skôr, ako budú plne pripravení, a to len kvôli tomu, aby pred spojencami vykázali nejaké výsledky.

Pri nedávnych stretnutiach v Kyjeve s prezidentom Ukrajiny a premiérom Denysom Šmyhalom bývalý náčelník českého generálneho štábu tiež upozornil, že Ukrajinci už nedisponujú momentom prekvapenia, ktorý vlani pomohol úspešným protiútokom v Charkovskej a Chersonskej oblasti. Podľa Pavla si v Kyjeve uvedomujú, že v schopnostiach Ukrajiny vykonať úspešnú ofenzívu s cieľom vytlačiť ruské sily z okupovaného územia zostávajú medzery. Potrebná je predovšetkým viac munície.

Po hrozbe stiahnutia sa z Bachmutu Moskva vagnerovcom sľúbila viac munície

Vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu povedal, že dostal od armády "prísľub" dodávok munície. "Sľúbili, že nám poskytnú všetku muníciu a výzbroj, ktorú potrebujeme na pokračovanie operácií," povedal Prigožin. Podľa jeho slov generál Sergej Surovikin bude odteraz prijímať všetky rozhodnutia týkajúce sa vojenských operácií vagnerovcov v spolupráci s ministerstvom obrany. V posledných dňoch Prigožin verejne a mimoriadne ostrým slovníkom pohrozil stiahnutím svojich jednotiek z Bachmutu 10. mája. Podľa neho od októbra 2022 vagnerovci dostali len 32 percent požadovanej munície. Ak sa to nezmení, pri nedostatku munície im hrozí nezmyselná smrť. Mimoriadne krvavé boje o Bachmut trvajú už od augusta, napriek tomu sa ruským jednotkám za účasti vagnerovcov stále nepodarilo mesto úplne obsadiť.

Pre veľkú časť krajiny v noci platili varovania pred náletmi

Nad dvoma tretinami územia Ukrajiny sa v noci na nedeľu niekoľko hodín ozývali sirény leteckého poplachu. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila viacero dronov, jeden z nich nad Kyjevom. "Počas posledného leteckého poplachu bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zistené nepriateľské bezpilotné lietadlo," uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram. Dron zostrelili, dodala s tým, že podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam ani škodám.

Poplachy sa okrem Kyjeva týkali oblastí západne od hlavného mesta, všetkých oblastí na východe Ukrajiny, ako aj území smerom na juh po Chersonskú oblasť a Ruskom anektovaný Krym. Predstaviteľ ruskej okupačnej správy Krymu uviedol, že Ukrajina vyslala na polostrov vyše desať dronov. Vo viacerých ukrajinských oblastiach miestni predstavitelia oznámili, že počas noci boli v činnosti systémy protivzdušnej obrany. Do nedeľňajšieho rána sa ale neobjavili správy o možných obetiach alebo škodách.

​Na Kryme hlásili výbuchy, podľa ruského predstaviteľa Ukrajina útočila dronmi

Ukrajina vyslala v noci na nedeľu, 7. mája, na Ruskom anektovaný Krym viac než desať dronov, z nich tri na prístav v Sevastopole. Po správach o výbuchoch na polostrove to ráno uviedol predstaviteľ ruskej okupačnej správy. Medzinárodne neuznávaný gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev na platforme Telegram napísal, že systémy protivzdušnej obrany všetky útoky na toto mesto odrazili, pričom neboli poškodené žiadne objekty. Informácie o prípadných škodách inde na Kryme, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014, neboli k dispozícii.

Telegramový kanál spojený s ruskými bezpečnostnými orgánmi predtým uviedol, že na Kryme došlo k sérii útokov, ktoré si podľa predbežných údajov nevyžiadali obete. Podľa ukrajinského monitorovania Telegramu sa explózie odohrali okrem Sevastopola v meste Saky, kde má Rusko leteckú základňu, a na niekoľkých ďalších miestach. Reuters pripomína, že tieto správy nemohol nezávisle overiť. Útoky na Ruskom ovládané lokality sa v posledných dvoch týždňoch zintenzívnili, najmä na Kryme. Ukrajina svoju účasť na týchto útokoch nepotvrdila, jej predstavitelia ale uvádzajú, že ničenie infraštruktúry je prípravou na plánovanú pozemnú ofenzívu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy