Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
437. deň na Ukrajine: Z ruského zajatia sa vrátilo domov ďalších 45 obrancov oceliarní
Zdielať na

437. deň na Ukrajine: Z ruského zajatia sa vrátilo domov ďalších 45 obrancov oceliarní

KYJEV / V ukrajinskom meste Bachmut naďalej pokračujú tvrdé boje medzi ruskými útočníkmi a ukrajinskými obrancami. Tí čelia ruským útokom zápalnou muníciou. Podľa expertov sa ale Rusom napriek tomu zrejme nepodarí do 9. mája mesto plne ovládnuť.

Šéf Wagnerovcov Prigožin v piatok, 5. mája, oznámil, že je v kontakte s čečenským lídrom Ramzanom Kadyrovom. Pozície v Bachmute je vraj pripravený odovzdať jeho bojovníkom. Velenie ukrajinských vzdušných síl potvrdilo, že pred dvoma dňami nad Kyjevom zostrelili ruskú hypersonickú strelu Kin-žal. Pôvodne tieto správy Ukrajinci popierali. Zničili ju americkým systémom proti-vzdušnej obrany Patriot. Ide o prvý úspešný zostrel tohto typu rakety nad Ukrajinou. Z ruského zajatia sa vrátilo domov ďalších 45 obrancov oceliarní Azov-staľ v meste Mariupoľ.

​Ukrajina americkým Patriotom zostrelila ruskú raketu Kinžal

Ukrajinské letectvo v sobotu, 6. mája, potvrdilo zostrelenie ruskej hypersonickej strely Kinžal pomocou amerického obranného systému Patriot. Ide o prvý známy prípad zostrelenia jednej z najmodernejších rakiet Moskvy. "Áno, zostrelili sme 'unikátny' Kinžal," napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram. "Stalo sa to počas nočného útoku 4. mája na oblohe v oblasti Kyjeva." V piatok pritom túto správu ukrajinské ozbrojené sily popreli. Oleščuk uviedol, že raketu Kh-47 odpálilo lietadlo MiG-31K z ruského vnútrozemia a zostrelili ju americkou raketou Patriot. Ukrajina prevzala prvú dodávku Patriotov koncom apríla. Nešpecifikovala, koľko ich má, ani kde boli nasadené.

Podľa analytikov jedna raketa Patriot stojí asi štyri milióny dolárov a celé odpaľovacie zariadenie asi 10 miliónov dolárov. Za takú cenu sa očakáva ich použitie len proti ruským lietadlám alebo hypersonickým raketám. Každá batéria Patriotov vyžaduje obsluhu asi 90 osôb. Kinžal je jednou z najmodernejších ruských zbraní. Ruská armáda tvrdí, že letí desaťkrát vyššou rýchlosťou ako zvuk, čo sťažuje jej zachytenie a má dosah až 2000 kilometrov. Kombinácia hypersonickej rýchlosti a hlavice jej umožňuje ničiť aj silne opevnené ciele.

Výbuch auta zranil prokremeľského spisovateľa a zabil jeho vodiča

Výbuch auta v sobotu v Rusku zranil prominentného prokremeľského spisovateľa a jeho vodič zabil. Auto nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina vybuchlo v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Informovala o tom štátna agentúra TASS s odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní. Podľa tohto zdroja je spisovateľ "OK", pričom neboli poskytnuté podrobnosti o jeho zranení. Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v sobotu bez akýchkoľvek dôkazov obvinila Západ a Ukrajinu zo zodpovednosti. "Washington a NATO nakŕmili ďalšiu medzinárodnú teroristickú bunku - kyjevský režim," povedala na sieti Telegram krátko po výbuchu. "Modlíme sa za Zachara."

Ruská spravodajská stanica RBC uviedla, že Prilepin sa v sobotu vracal z okupovaných ukrajinských regiónov Doneck a Luhansk. V regióne Nižného Novogorodu si spravil prestávku na jedlo. Minulý rok bol Prilepin sankcionovaný Európskou úniou za podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú. V auguste 2022 výbuch auta zabil na okraji Moskvy Dariu Duginu, dcéru politického teoretika označovaného aj ako "Putinov mozog". Minulý mesiac výbuch v kaviarni v Petrohrade zabil vojenského blogera Vladlena Tatarského. V oboch prípadoch úrady obvinili z organizácie výbuchov ukrajinské spravodajské služby.

Mikulec rokoval na Ukrajine o ďalšej spolupráci a pomoci

Slovenská pomoc Ukrajine a jej obyvateľom je vnímaná mimoriadne pozitívne, uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý v piatok rokoval v Užhorode s ukrajinským rezortným kolegom Ihorom Klymenkom. Ministri sa osobne stretli niekoľko týždňov po spoločnom telefonáte. Mikulec Klymenka podrobne informoval o zvládaní mimoriadnej situácie vyhlásenej vo februári 2022 na Slovensku a výzvach, ktorým SR čelila, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu.
"Na Ukrajine som sa stretol s pokorou, vďačnosťou, víziou a odhodlaním bojovať a chrániť svoj národ. Tím ukrajinského ministerstva vnútra bol vďačný za to, čo všetko Slovensko pre Ukrajincov od vypuknutia vojny urobilo, a rokovali sme o ďalších potrebách a spolupráci," uviedol šéf slovenského rezortu vnútra.

Ukrajinská strana požiadala o spoluprácu pri vybavovaní dokladov pre ukrajinských občanov, ktorí dočasne žijú v SR. Mikulec priblížil, že proces vybavenia dokladu bude trvať približne mesiac. "V Bratislave a Košiciach na mobilných pracoviskách ukrajinského konzulátu sa odoberú vzorky na biometriu. Samotný doklad sa vyhotoví v Kyjeve a následne zašle na miesto aktuálneho bydliska Ukrajinca, ktorý o vydanie dokladu na Slovensku požiadal, alebo na konzulárny úrad Ukrajiny na Slovensku," vysvetlil minister. Klymenko sa zaujímal aj o informácie týkajúce sa integrácie Ukrajincov na Slovensku a detí. Riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský uviedol, že v SR evidujeme približne 11-tisíc detí a dospievajúcich, ktorí sú zapojení do školského procesu.

"Na našom území je ich pritom odhadom viac ako 20-tisíc, čo znamená, že väčšia časť ukrajinských detí aj naďalej absolvuje online vyučovanie na Ukrajine," objasnil na rokovaní. Ukrajinská strana tiež poukázala na potrebu odmínovania na územiach, kde už neprebiehajú boje. Ministri hovorili aj o zintenzívnení spolupráce v boji proti organizovanej trestnej činnosti, najmä v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Šéf Wagnerovcov žiada Moskvu o odovzdanie pozícií v Bachmute čečenským silám

Šéf ruskej súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin požiadal Moskvu, aby mu umožnila odovzdať svoje pozície vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú intenzívne boje, čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi. "Žiadam vás, aby ste do polnoci 10. mája vydali bojový rozkaz o presune pozícií wagnerovských polovojenských jednotiek v Bachmute a na jeho okraji k jednotkám práporu Achmat," uviedol Prigožin v liste adresovanom ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi. Prápor Achmat sa vzťahuje na čečenské bojové jednotky pod velením Kadyrova - blízkeho spojenca Moskvy - ktorý od roku 2007 vládne v prevažne moslimskom Čečensku, autonómnej republike Ruskej federácie na severnom Kaukaze. Prigožin povedal, že jeho bojovníci budú nútení stiahnuť sa pre dlhodobý akútny nedostatok munície. Zároveň obvinil ruské ministerstvo obrany z toho, že vagnerovcom dodalo od októbra 2022 len 32 percent požadovanej munície.

Rusko tvrdí, že nad Krymom zostrelilo ukrajinskú raketu krátkeho doletu

Rusko v sobotu oznámilo, že jeho sily zostrelili ukrajinskú raketu nad Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014. Informácia prichádza na pozadí očakávanej ofenzívy Kyjeva. "Sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Krymskou republikou ukrajinskú balistickú raketu krátkeho doletu Hrim-2. Nedošlo však k žiadnym škodám ani obetiam," uviedol Moskvou vymenovaný gubernátor Krymu Sergej Aksionov. Jeho poradca neskôr vyhlásil, že zostrelené boli dve takéto strely. Štátna tlačová agentúra TASS uviedla, že ide o druhé oficiálne potvrdenie zneškodnenia rakety Hrim-2 nad Krymským polostrovom; prvý takýto prípad sa stal v apríli. Rusko v uplynulých týždňoch zaznamenalo nárast počtu útokov pomocou dronov, ako aj sabotáží vlakov, ktoré sú podľa odborníkov súčasťou príprav Ukrajiny na očakávanú jarnú ofenzívu. Moskva odsúdila ukrajinskú "sabotáž bezprecedentného rozsahu", Kyjev sa ale ku žiadnemu z incidentov neprihlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy