Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koľko rokov dostane za marihuanu? V prípade Mastičkár padol rozsudok
Zdielať na

Koľko rokov dostane za marihuanu? V prípade Mastičkár padol rozsudok

Zdroj: noviny.sk

TRNAVA / Na okresnom súde v Trnave v utorok 2. apríla pokračuje pojednávanie v kauze Mastičkár. Obvinený Josef Šipoš si mal zadovážiť a pestovať marihuanu po dlhší čas. Najnovší rozsudok je 15 rokov nepodmienečne a trest prepadnutia majetku. Po výkone väzby nariadil sudca ambulantné liečenie na drogy a hlásenie sa probačnému úradníkovi.

Josef Šipoš vyrábal konopné maste. Rastliny marihuany sušil na povale, kým mu do domu nevtrhla polícia. Marihuana sa u nás nepredáva legálne. Polícia preto jej cenu stanovuje podľa čierneho trhu a tu prichádza problém. Policajné štatistiky sa však výrazne líšia od toho, čo hovoria spotrebitelia. "Takí aktívnejší užívatelia určite nenakupujú za 8 až 10 eur, pretože nakupujú vo väčšom množstve, a to je 5 až 6 eur," uviedol Pavol Ščasný zo združenia Storm. "Tieto zistenia majú predovšetkým vplyv na právnu kvalifikáciu, lebo tá sa odvíja od výšky ceny drogy na čiernom trhu," dodal advokát Igor Ribár.

A v prípade Jozefa Šipoša podľa obhajoby nesedí ani množstvo. Znalci podľa nich odvážili aj tie časti rastliny, ktoré neobsahujú účinnú látku THC, teda aj stopky. Z 15 rokov by tak sadzba mohla byť aj výrazne nižšia. "Najnižšia, vzhľadom aj na to, že klient bol dlhodobo vo väzbe, je niekde na úrovni 3 až 5 rokov. To je možné, ak by sa súd stotožnil s námietkou ohľadom správnej hmotnosti a tiež ceny," vysvetlil Ribár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy