Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vykurovacia sezóna sa končí. Ako sme na tom so zásobami plynu?
Zdielať na

Vykurovacia sezóna sa končí. Ako sme na tom so zásobami plynu?

BRATISLAVA / Minuloročné obavy sa nenaplnili a uplynulú zimnú sezónu sme zvládli bez výpadkov energie. Práve naopak, pomerne teplé počasie znížilo spotrebu a stlačilo ceny elektriny a plynu na reálnu úroveň. Výhodou je aj to, že do zásob sme siahali oveľa menej ako po minulé roky a plynu nám zostalo dosť aj na budúcu zimu.

Naplnenosť zásobníkov je po vykurovacej sezóne vysoko nadštandardná

To znamená, že do nich budeme musieť natlačiť oveľa menej plynu ako vlani. Priemer zásob v Európskej únii je necelých 60 % a Slovensko ich má ešte o čosi vyššie. „Sme v pomerne komfortnej situácii po skončení tejto zimnej sezóny a o to menej plynu bude treba na natlačenie do zásobníkov do tej budúcej sezóny," uviedol Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Rozdiel je však v tom, aký plyn k nám pritečie. Ten skvapalnený má totiž vyššiu energetickú hodnotu ako ten potrubný z Ruska. „Tým pádom vieme ako keby uskladniť väčšie množstvo energie v zásobník," uviedol Ladislav Goryl, riaditeľ divízie podzemných zásobníkov zemného plynu spoločnosti Nafta. Podľa nariadenia Bruselu by mali byť zásobníky do zimy naplnené na 95 %. „Slovensko komfortne prečká akúkoľvek zimnú sezónu,“ povedal Kvasňovský.

Dobrá správa je, že na trhu je viac plynu a za lepšiu cenu ako minulý rok. Napriek výraznému zlacneniu ale stále kupujeme plyn drahšie ako v období rokov 2015 - 2021. „Ceny sa pohybujú na úrovni zhruba 40 eur za MWh,“ priblížil Kvasňovský. 

Prejaví sa to nejako na faktúrach pre domácnosti, ktoré majú cenu zastropovanú?

Rozhodnutie bude mať v rukách nová vláda. Buď bude domácnosti umelo dotovať alebo ich vydá do rúk trhu. „Ak by totiž domácnosti mali platiť aktuálne trhové ceny, tak by došlo k zvýšeniu možno na jeden a pol násobok,“ uviedol Ján Pišta, analytik JPX. 

Sú to práve ceny, ktoré do veľkej miery rozhodujú o tom, kedy sa zásobníky plnia. Fungujú totiž ako sklad alebo banka. „Keď je plyn lacnejší, zvyčajne sa ho zákazník snaží kúpiť v tomto období a dať ho do zásobníka. Keď je drahší, snaží sa ho ťažiť a predať,“ priblížil Goryl.

Mať doma zásobník je výhodné aj z hľadiska energetickej bezpečnosti. A to aj napriek tomu, že plyn v ňom skladujú rôzni obchodníci. „Keď ho aj nemajú naši slovenskí hráči, tak si ho vedia nakúpiť od iných našich zákazníkov,“ doplnil Goryl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy