Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výstavba nemocnice Rázsochy opäť rozhádala poslancov
Zdielať na

Výstavba nemocnice Rázsochy opäť rozhádala poslancov

RÁZSOCHY / Výstavba nemocnice Rázsochy opäť rozhádala poslancov. Kým opozícia tvrdí, že štátna nemocnica nebude postavená včas, Eduard Heger hovorí opak. Poverenému premiérovi oponujú aj odborníci, ktorí hovoria, že zatiaľ nevideli ani projektovú dokumentáciu. V hre sú pritom milióny eur z plánu obnovy.

Na zdravotníckom výbore sa opozícia pýtala dočasne povereného premiéra, či sa nemocnica na bratislavských Rázsochách stihne postaviť tak, aby bola financovaná z európskych peňazí. "Teraz nedebatujeme o tom, či Rázsochy áno, alebo nie, Edo, teraz debatujeme o tom, či je reálne ich stihnúť," uviedla Jana Bittó Cigániková. 

Faktom je, že s výstavbou koncovej nemocnice si nevedela poradiť 30 rokov ani jedna vláda. Projekt je už dnes naviazaný na európske peniaze. A prvý dôležitý míľnik je rok 2024, kedy musí byť podpísaná zmluva so zhotoviteľom. "Ako sa dá stihnúť verejné obstarávanie, je apríl tohto roku a do konca roka marca 2024 stihnúť verejné obstarávanie," dodala Cigániková. 

Hrubá stavba má byť dokončená do roku 2026. Ak nebude stáť o tri roky, s peniazmi z Bruselu sa štát môže rozlúčiť. "Môj názor je, prepáč, pán premiér, že to nestihneme," doplnila Zuzana Šebová (Sme rodina). Podobne to vidia aj odborníci. "Projekt má viacero problémov, 4 podzemné podlažia, kde na troch z nich sú medicínske prevádzky, sú nepriechodné," spomenula manažérka projektu novej nemocnice v Martine Martina Antošová. Podľa slov manažérky Miriamy Letovanecovej stavali Michalovce sedem rokov, tri roky pripravovali. Bory stavali štyri roky a rovnaký čas pripravovali. 

Na výbore sa dokonca ukázalo aj to, že stále nie jasné, či posudzovanie projektu ráta s vyše 600 lôžkami alebo s 802. "Dozvedeli sme sa, že nie je projektová dokumentácia, plán pre rázsochy. Nie je jasné, či to bude 600 alebo 800 ložok, EIA je na iný počet lôžok," dodala Cigániková. Premiér Eduard Heger ale verí, že nemocnicu štát nielenže postaví, ale bude to z európskych peňazí. "Mrzia ma klamlivé výroky, že toto nie je, tamto nie je, jasne zaznelo, že sa dokumenty pripravujú," spomenul Heger. 

Aktuálne vláda rokuje s Európskou komisiou o väčšej flexibilite, aby sa niektoré míľniky mohli posunúť. Týmto sa diskusia k tejto téme nekončí, už od dva týždne zasadne parlamentný výbor opäť

Súvisiace články

Najčítanejšie správy