Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Nenávistným prejavom na internete odzvonilo: Nahlásite ich tu
Zdielať na

Nenávistným prejavom na internete odzvonilo: Nahlásite ich tu

BRATISLAVA / Na nenávisť v online priestore upozorňuje nová iniciatíva s názvom Zastavme nenávisť. Spája v sebe 23 subjektov, ktorých spoločným cieľom je bojovať proti nenávistným prejavom, ktoré z virtuálneho sveta čoraz viac presahujú aj do toho fyzického a prispievajú k polarizácii spoločnosti

"Prvým cieľom tejto iniciatívy je poskytnutie právnej pomoci obetiam, ľuďom, ktorým sa vyhrážajú, ľuďom, ktorí čelia nenávistným prejavom,uviedla analytička GLOBSEC Katarína Klingová. Zástupcovia tejto iniciatívy upozornili na nárast nenávistných prejavov, vyhrážok a podnecovania k násiliu na internete a sociálnych sieťach. Podčiarkli, že takýto obsah nemá miesto v demokratickej spoločnosti a je za hranicou slobody slova. Šíriť chcú preto informácie o problematike a o možnostiach, ako sa brániť.

Čo je to sloboda prejavu?

Toto právo je súčasťou každej demokratickej spoločnosti a je ustanovené v samotnej Ústave SR. Zahŕňa slobodu vyjadrovať názory, a tiež prijímať a rozširovať informácie alebo myšlienky bez ohľadu na hranice a bez zasahovania štátnych orgánov. Existujú ale výnimky, za ktorých môže byť právo na slobodu prejavu obmedzené.

Ako uvádza iniciatíva na svojom webe, štát môže zasiahnuť v prípade, že ide o ohrozenie verejnej mienky, národnej bezpečnosti, územnej celistvosti alebo verejnej bezpečnosti. Výnimka sa uplatňuje aj s cieľom chrániť zdravie, morálku, povesť alebo práva iných.

To ale neznamená, že na internete je možné publikovať len priaznivé alebo neutrálne vyjadrenia. Štát ma za úlohu chrániť aj šokujúce, znepokojujúce a urážajúce vyjadrenia či už od jednotlivcov, skupiny alebo štátu. Aj tie totiž tvoria pluralitu, ktorú má demokratická spoločnosť garantovať. 

Čo je to nenávistný prejav?

Európska komisia proti rasizmu a intolerancii Rady Európy nenávistný prejav definuje ako: "Obhajovanie, podpora alebo podnecovanie znevažovania, nenávisti alebo hanobenia osoby alebo skupiny osôb." Prejav môže byť v akejkoľvek podobe a forme. Tento nenávistný prejav môže byť motivovaný inou „rasou“, farbou pleti, rodinným pôvodom, národnostným alebo etnickým pôvodom. Taktiež vekom, jazykom,  zdravotným postihnutím, náboženstvom, pohlavím, rodom, rodovou identitou, sexuálnou orientáciou a inými osobnými charakteristikami alebo postavením. 

Slovenský právny poriadok nenávistný prejav všeobecne nedefinuje, takže sa každý prípad musí posudzovať samostatne.

Ako ich rozlíšiť?

Nájsť hranicu medzi slobodou prejavu a nenávistným prejavom je veľmi náročné, no aj dôležité. V prípade, že máte podozrenie, že ste sa s nenávistným prejavom stretli, no máte pochybnosti, postupujte takto:

1. Zamerajte sa na obsah daného tvrdenia. Ide o fakt alebo kritiku? Dá sa informácia overiť?

2. Sledujte okolnosti, za akých k vyjadreniu došlo.

3. Pokúste sa odhadnúť, s akým cieľom autor výrok písal.

V prípade, že ste boli nenávistnému prejavu vystavení, kontaktuje iniciatívu cez formulár TU

Pozrite si celý záznam tlačovej besedy o iniciatíve Zastavme nenávisť tu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy