Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sudca uznal Kažimíra za vinného z podplácania
Zdielať na

Sudca uznal Kažimíra za vinného z podplácania

BRATISLAVA / Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100 000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, upozornil na to denník Sme.

"Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky," povedala Kudjáková. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na guvernéra NBS a exministra financií Petra K. pre trestný čin podplácania vo februári.

"Po doručení a preskúmaní trestného rozkazu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v zákonom stanovenej lehote odpor," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Dodala, že bližšie informácie nebude prokuratúra poskytovať.

Opätovne ho obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Peter K. vtedy cez svojho obhajcu odkázal, že sa necíti byť vinný. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

Heger: Na čele uznávanej inštitúcie ako NBS nemôže byť človek vinný z podplácania

Na čele uznávanej inštitúcie, akou je Národná banka Slovenska (NBS), nemôže stáť človek vinný z podplácania. Mimoparlamentná strana Demokrati a jej líder Eduard Heger preto vyzvali guvernéra NBS Petra Kažimíra, aby odišiel zo svojej pozície. "Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale aj v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania," skonštatoval Heger. Poukázal pritom na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu. 

Tvrdí, že rozhodnutie súdu svedčí o tom, aký systém podplácania a korupcie na Slovensku vybudoval Smer-SD. Pripomenul, že aj Peter K. bol súčasťou tejto strany. Podčiarkol, že orgány činné v trestnom konaní musia mať aj v budúcnosti voľné ruky, aby mohli slobodne vyšetrovať rôzne kauzy.

V súvislosti s Petrom K. a Smerom-SD spomínal aj lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Podľa Hlasu-SD Heger zneužil neprávoplatné rozhodnutie súdu na svoju predvolebnú kampaň. "Okrem symbolu neschopnosti sa tak stáva aj symbolom politického tlaku na nezávislosť justície. Opätovne vyzývame prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby konala a vládu, ktorá sa nestará o nič iné len o svoju predvolebnú kampaň, okamžite odvolala," uviedol Hlas-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy