Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
VšZP sa odvolala voči verdiktu súdu o preplatení lieku pre Editku
Zdielať na

VšZP sa odvolala voči verdiktu súdu o preplatení lieku pre Editku

BRATISLAVA / Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa odvolala voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava V o preplatení lieku Zolgensma detskej pacientke Editke. Pre TASR to potvrdili hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak a hovorkyňa VšZP Eva Peterová. Zdravotná poisťovňa mala odvolanie podať na konci marca.

"Poisťovňa súdne rozhodnutie vo veci úhrady lieku Zolgensma rešpektuje a zrealizuje všetky potrebné kroky k jeho vykonaniu. Súčasne ale využila možnosť podať opravný prostriedok," povedala Peterová.

Súd neodkladným opatrením v marci rozhodol, že VšZP má na výnimku detskej pacientke Editke so spinálnou svalovou atrofiou uhradiť dvojmiliónový liek Zolgensma.

Malá Editka trpí vážnou chorobou. "Prejavuje sa to tak, že každým dňom slabne, a stráca tie motorické vlastnosti. Najviac, kam sme sa dostali tak je to, že sa vedela postaviť na kolienka, ale v podstate teraz nevie už ani to," objasnila mama Editky, Monika. Jej stav by dokázal zlepšiť liek, ktorý je ale mimoriadne drahý. Poisťovňa im ho odmieta preplatiť. Zúfalým rodičom pomáhajú ľudia verejnou zbierkou. ​

Pozrite si reportáž opisujúcu Editkin príbeh:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy