Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEONÁVOD: Čo robiť, keď niekde nájdeme muníciu?
Zdielať na

VIDEONÁVOD: Čo robiť, keď niekde nájdeme muníciu?

BRATISLAVA / S príchodom jari sa začali práce v záhradách a na poliach. Láka nás teplejšie počasie, a tak čoraz častejšie vyrážame aj do lesov. Aj turisti či hubári ale musia byť opatrní, na mnohých miestach sa v zemi ešte stále nachádzajú ukryté pozostatky bojov. Viete, čo máte robiť, keď niekde nájdete muníciu?

1. Kontaktovanie polície

Vždy, keď nájdete muníciu, kontaktujte políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158 alebo formou súkromnej správy na oficiálnom profile polície na sociálnej sieti. 

"Vždy je potrebné kontaktovať políciu. Tá má kvalifikovaných pyrotechnikov, ktorí dokážu bezpečne postupovať aj s nevybuchnutou muníciou z druhej svetovej vojny. Pyrotechnik po príchode na miesto nález identifikuje a podľa stavu munície rozhodne o ďalšom postupe. Napríklad aké ďalšie opatrenia je potrebné prijať, či je potrebné zabezpečiť ďalšiu techniku, prípadne ďalších policajtov a podobne," vysvetlil vedúci oddelenia pyrotechniky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Bratislava Juraj Kadecký.

2. Označenie a zabezpečenie miesta nálezu

Ak sa vám počas prechádzky podarí natrafiť na kovový predmet pripomínajúci starú muníciu, je potrebné označiť miesto nálezu a informovať políciu. Prvoradé je zabezpečenie miesta podľa pokynov pyrotechnika, pretože by mohlo dôjsť k výbuchu.

"Preto sú prijímané také opatrenia, aby nedošlo k ujme na zdraví alebo živote a minimalizovali sa materiálne škody. Po dostatočnom zabezpečení okolia nasleduje odvoz munície a jej likvidácia. Tá sa uskutočňuje najčastejšie zneškodnením munície výbuchom na bezpečnom mieste, kam sa prevezie," povedal Kadecký.

Muníciu si nikdy neberte domov. Môžete sa tak dopustiť trestného činu.

3. Odporúčania pre občanov

Pri výkopových prácach, či už pri stavbách rodinných domov alebo pri realizácii veľkých stavieb, treba žiadať o pyrotechnický prieskum.

V prípade nálezu munície turistami, ktorí sa pohybujú v lesoch, treba po ohlásení nálezu až do príchodu polície zotrvať v blízkosti miesta nálezu. V žiadnom prípade s muníciou nemanipulujte, hrozí pri tom riziko výbuchu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy