Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
O chlp unikli tragédii. Muži si všimli funkčnú muníciu
Zdielať na

O chlp unikli tragédii. Muži si všimli funkčnú muníciu

MEDZILABORCE / Najprv sovietsky granát, potom ruská mína. Pyrotechnici na severovýchode odstraňovali viaceré druhy munície. Kým jedna ležala v rieke, v inom prípade mohol nález spôsobiť nešťastie. Granát totiž našli robotníci pri ťažbe dreva ťažkou technikou.

Muži neboli v lese náhodou. V lokalite pri slovensko-poľskej hranici ťažia drevo. Munícia bola dobre maskovaná. Pohraničie je ešte aj teraz sem-tam pokryté snehom. Ležala priamo pri stromoch. Situácia bola o to vážnejšia, že muži pri ťažbe využívajú ťažkú techniku.

 Muníciu si našťastie všimli včas. "To len traktorista zbadal, a hovorí, mína! Ten stroj má nejakú váhu. A ešte teraz v jari má obuté reťaze, tak železo na železo môže spôsobiť niečo určite," povedal Marián Jasik, pracovník pri ťažbe dreva. "Krajský pyrotechnik po obhliadnutí nájdenej munície určil, že ide o 120 mm delostrelecký granát sovietskej výroby z obdobia 2 sv. vojny," ozrejmila Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Napriek veku bol granát stále funkčný a schopný ublížiť. Aj v tejto súvislosti si uvedomujú, aké nástrahy číhajú aj desiatky rokov po vojne. A neskôr zasahovali aj o pár kilometrov ďalej.

Muníciu zaregistroval aj muž v Medzilaborciach. Vybral sa na prechádzku za rodinnými domami. Skončilo sa to však zásahom polície. Muníciu našiel v rieke. Aj tento kus bol stále funkčný, no schopný prevozu. Pyrotechnik ho z miesta odniesol. 

Išlo o 82 mm delostreleckú mínu ruskej výroby. "Nezabúdajme, že munícia napriek jej veku je vo väčšine prípadov funkčná a teda nebezpečná," dodala Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy