Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd nariadil poisťovni preplatiť Editke "najdrahší liek na svete"
Zdielať na

Súd nariadil poisťovni preplatiť Editke "najdrahší liek na svete"

BRATISLAVA / Takmer dvojročnej Editke, ktorá trpí zriedkavých ochorením SMA II. Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradí liek za 2 milióny eur. O tejto povinnosti zdravotnej poisťovne rozhodol súd po tom, čo poisťovňa viackrát zamietla žiadosť o úhradu.

Editke v devätnástich mesiacoch po narodení diagnostikovali vážne ochorenie - Spinálnu muskulárnu atrofiu. Editka viac-menej len sedí. Aj napriek tomu, že sa nemôže hýbať, ako každé iné dieťa, je stále usmiatym dievčatkom. Do posledného možného termínu podania lieku, o ktorý rodičia bojovali so zdravotnou poisťovňou, zostáva niekoľko dní. "Editka bude mať dva roky 23. apríla, takže dovtedy je tam tá hranica dokedy má jej liek byť podaný. Pre nás je to neopakovateľná radosť, taký pocit zadosťučinenia, že Editka dostane liek, ktorý jej chorobu pozastaví," vyjadrila sa Editkina mama.

Liek stojí 2 milióny eur

Ide o génovú terapiu a liek ZOL-GEN-SMA, ktorý, jej má byť aplikovaný jednorazovo. Hovorí sa o najdrahšom lieku na svete, ktorý stojí 2 milióny eur. Zdravotná poisťovňa im ale odmietala liek uhradiť a tak sa prípad ocitol na súde. "My ako Slovenské národné stredisko pre ľudské práva sme vyhodnotili, že v tomto prípade bol porušený zákaz diskriminácie. Čiže na základe tejto veci sme ďalej postupovali a podnikali sme príslušné právne kroky," vysvetlila Zuzana Vlčeková, Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Súd rozhodol v prospech Editky

Aj napriek tomu, že Všeobecná zdravotná poisťovňa viackrát zamietla žiadosť, súd napokon rozhodol v prospech Editky. "Pracovali sme na tom, snažili sme sa o to niekoľko týždňov, niekoľko mesiacov. Sme maximálne spokojní," dodala mama Editky. "Poisťovňa rešpektuje rozhodnutie súdu a zrealizuje všetky potrebné kroky, potrebné k vykonaniu tohto súdneho rozhodnutia," uviedla sa hovorkyňa VšZP. "Pri tomto procesnom inštitúte je súd povinný rozhodnúť do 30 dní. My sme preukázali, že je tam potreba bezodkladnej úpravy pomerov tým, že dosiahne tie dva rôčky už v apríli," vysvetlila Vlčeková.

Rodičia Editky už strácali nádej, že im poisťovňa liek uhradí. Zorganizovali zbierku, ktorú napokon zastavili. Časť zozbieraných peniažkov využijú na ďalšie zdravotné výkony. "Po podaní lieku bude dlhšie sledovaná jej ošetrujúcou lekárkou a tie rehabilitácie už budú navždy. To už je nezvratný proces a budeme chodiť rehabilitovať dokedy to bude nutné," vysvetlila Editkina mama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy