Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zápisy do ZŠ sa začali. Podľa čoho si vyberajú školy rodičia?
Zdielať na

Zápisy do ZŠ sa začali. Podľa čoho si vyberajú školy rodičia?

BRATISLAVA / V pondelok 3. apríla si už v niektorých školách mnohí budúci prváčikovia počas zápisu do prvého ročníka môžu vyskúšať, aké je to sedieť v školskej lavici. Ak aj to vaše dieťa dovŕši do 31. augusta 6 rokov, potom aj vás sa týka povinnosť prihlásiť svoje dieťa do 1. ročníka základnej školy, inak vám obec môže uložiť až vyše 300-eurovú pokutu. Konkrétny termín zápisu zverejňujú školy, niekde je to až v druhej polovici mesiaca.

Pre viac ako 62-tisíc detí zo Slovenska sa začínajú zápisy do prvého ročníka základných škôl. "Skúmanie všetkých vedomostí a zrelosti detí prebiehajú hravou formou," informovala riaditeľka ZŠ Matky Alexie Monika Vašková. A takto zvečnil veľký deň svojho syna v Novom Meste nad Váhom aj náš kolega Ľubo Trautenberger. Základná škola Matky Alexie je jednou z prvých v Bratislave, ktorá robila zápisy už v pondelok 3. apríla. Prijať môže 44 detí, záujemcov eviduje 105.

Dieťa sa totiž môže uchádzať aj o miesto v inej než spádovej škole. Rodičia zvažujú rôzne kritériá, úspešnosť pri prijímaní na strednú školu, výsledky monitoru, samotné zameranie školy. "Našou prioritou je duchovná stránka. My sme cirkevná škola. Rodičia si vyberajú školy podľa toho, ako sú priestorovo a materiálne zabezpečené. Takisto krúžky sú veľmi dobré. To zaujíma rodičov," pokračovala Vašková.

Ale okrem týchto kritérií musia zohľadniť napríklad otázku dopravy, parkovania, a teda aj to, či je škola ďaleko od ich práce alebo domu. V ankete za argumenty rodičia označili aj tieto: kvalita školy v rámci vzdelania, dochádzanie, kam chodia starší súrodenci, moderný prístup, odporúčania od známych či športové vyžitie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy