Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri rekonštrukcii námestia našli archeológovia prekvapivý nález
Zdielať na

Pri rekonštrukcii námestia našli archeológovia prekvapivý nález

TRNAVA / Pri rekonštrukcii námestia v Trnave našli archeológovia kamenný most, pod ktorým pretekal potok Trnávka. Bol vo veľmi zachovalom stave. To, čo sa nachádzalo pod základmi mosta a čo bolo v zásypovom materiáli, to ich však poriadne prekvapilo. Ešte sa totiž nestretli s tým, aby súčasťou stavebného materiálu boli ľudské kosti.

​V Trnave počas rekonštrukčných prác námestia SNP archeológovia našli časť mosta zo 17. až 18. storočia. Nepredpokladali, že most sa bude nachádzať na tomto mieste. Boli prekvapení, že bol v takom zachovalom stave. Zaujímavosťou je, že v základovej ryhe pod mostom sa nachádzajú ľudské kosti.

Ľudské ostatky našli nielen pod základmi mosta, ale boli súčasťou materiálu, ktorým potrebovali zasypať vymurovaný most, aby po ňom mohli chodiť. "So situáciou, aby boli ľudské kosti použité ako stavebný materiál, som sa ešte nestretol ani som to nepočul. Vybrali sme vzorky a zistíme ich vek," uviedol Erik Hrnčiarik, archeológ Trnavskej univerzity.

Historici sa domnievajú, že keď budovali mestské opevnenia, pravdepodobne narazili na staršie praveké pohrebisko. "Tie kosti sa dostali do zásypov, kde sa teraz nachádzajú. Istotu budeme mať až vtedy, keď sa podarí nájsť nejaký nepoškodený hrobový nález, ktorý sa bude dať dobre datovať," informoval Peter Grznár, historik Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Archeológovia všetky nálezy musia zdokumentovať.

Pre mesto Trnava je obnova námestia SNP najväčším tohtoročným projektom. "Má hodnotu takmer 2,8 milióna eur. A z toho sme takmer 2 milióny eur dostali ako nenávratný finančný príspevok z eurofondov," uviedla Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta Trnava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy