Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obavy z rozšírenia bankovej krízy majú aj Slováci. Národná banka dôvod na paniku nevidí
Zdielať na

Obavy z rozšírenia bankovej krízy majú aj Slováci. Národná banka dôvod na paniku nevidí

BRATISLAVA / Bankový sektor sa otriasa. Neistota preplávala Atlantik a po americkej Silicon Valley Bank sa na pokraj kolapsu dostal švajčiarsky gigant Credit Suisse. Záchrana v podobe zlúčenia s odvekým rivalom prišla na poslednú chvíľu. Burzy aj napriek tomu začali nový týždeň v červených číslach. Hrozba, že banková kríza naberie globálne rozmery, tak stále nie je zažehnaná. Obavy cítiť aj na Slovensku. Národná banka však ubezpečuje, že nie je dôvod na paniku.

Švajčiari zvyknutí na stabilitu domáceho bankovníctva si minulý týždeň iba neveriacky pretierali oči. Credit Suisse banka s takmer 170-ročnou históriou, pilier švajčiarskeho i globálneho finančného systému, mierila do krachu.

Vykúpenie, a to doslova, prišlo v hodine dvanástej. Za menej ako polovicu jej piatkovej hodnoty a výmenou za garancie a miliardové pôžičky prevzal banku jej odveký rival UBS. Aby odvrátili kolaps, do hry sa musel vložiť štát i centrálna banka. "Bankrot banky dôležitej pre svetový finančný systém by spôsobil nezvratný ekonomický chaos vo Švajčiarsku aj naprieč celým svetom," povedala švajčiarska ministerka financií Karin Keller-Sutter.

Rozhodnutie zlúčiť banky oznámili v nedeľu 19. marca večer a s napätím čakali, ako na to zareagujú trhy. Tie v pondelok otvorili v červených, no nie katastrofických číslach. "Tie kroky tvorcov politík dokázali čiastočne utlmiť nervozitu na trhu, ale predpokladáme, že ten stres na finančnom trhu zostane," povedal analytik Stanislav Pánis. 

Červené more pri pohľade na akciové trhy zaiste nepotešilo mnoho investorov, no bežní klienti sa preň o svoje peniaze v banke aspoň zatiaľ nemusia obávať. Centrálne banky zareagovali koordinovane, zároveň sa od rána predháňali v deklaráciách, že nie je dôvod na paniku a banky nebudú padať ako kocky domina. "Banky na Slovensku patria medzi najstabilnejšie a najodolnejšie v únii. Slovenské banky sú vysoko odolné aj v prípade stresu, aj z toho dôvodu Slováci nemajú dôvod obávať sa o svoje peniaze v slovenských bankách," vyjadril sa hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer. 

"Pokiaľ sa dôvera v bankový sektor neobnoví, tá situácia môže ísť do piruety, ktorá sa nebude dať vybrať, a teda globálnu krízu. Zatiaľ si nemyslím, že sme v tom bode a tvorcovia politík majú čo z rukáva vytiahnuť," dodáva analytik Stanislav Pánis. Nasledujúce týždne ukážu, či turbulencie v bankovom sektore dokážu nahlodať kurz menovej politiky zameraný na zníženie inflácie. Šéfka ECB však ešte minulý týždeň avizovala, že od historicky najrýchlejšieho zvyšovania úrokov nemieni upustiť, a ak na to príde, topiacim sa bankám je pripravená hodiť záchranné lano.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy