Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Víkendová návšteva hôr mala pre mnohých smutný koniec
Zdielať na

Víkendová návšteva hôr mala pre mnohých smutný koniec

VYSOKÉ TATRY / Nádherné počasie a dobré podmienky vylákali tento víkend mnohých milovníkov hôr do Vysokých Tatier. Lenže pre niektorých nemal výlet šťastný koniec. Z terénu ich museli dostať záchranári a aktuálne ležia v nemocnici.

O tom, že aj malé zranenie v horách môže spôsobiť veľké problémy sa presvedčil lyžiar, ktorý vystupoval smerom do Železnej brány. Na pomoc mu museli prísť horskí aj leteckí záchranári. "Nebol schopný ani vystupovať, ani zostupovať," uviedol informoval Ján Korenko, HZS Vysoké Tatry. "Bol prevezený do Starého Smokovca, kde bol odovzdaný posádke RZP, ktorá s ním pokračovala do nemocnice," informovala Zuzana Hopjaková, hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Poprad.

No a takmer identický úraz utrpel v Malej Studenej doline ďalší skialpinista. "Lekár bol do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Zranenie mu priamo na mieste ošetril a evakuoval ho z miesta pomocou transportnej sedačky. Po ošetrení a doplnení liečby bol prevezený do popradskej nemocnice na ďalšie vyšetrenie," informovala Hopjaková. 

Hory sú krásne ale nevyspytateľné. Vedia prekvapiť aj dobre pripravených a skúsených horolezcov. Presvedčila sa o tom slovenská dvojica, ktorá uviazla v oblasti Ganku. "Boli pripravení na to, že tam idú. Boli tam už viac dní, počítali s tým, že budú bivakovať. Dostali sa do takého miesta, kde už postup asi nebol veľmi bezpečný," uviedol Korenko. Pre menšie zranenie ruky nechcel horolezec priamo ohroziť aj svoju spolu lezkyňu. Zo steny ich tak dostali horskí záchranári pomocou letky ministerstva vnútra.

​Ani na lyžiarskych svahoch nebola núdza o úrazy. V Bachledovej doline musel zasahovať aj vrtuľník. Posádka si od dobrovoľných záchranárov tatranskej horskej služby prevzala len 19-ročnú lyžiarku. Nemala na hlave prilbu, a tak mal pád vážne následky. "Pacientka bola mierne dezorientovaná, na okolnosti pádu si nepamätala. Lekár jej poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu v stabilizovanom stave prevezená do popradskej nemocnice," informovala Hopjaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy