Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Okoličány sa dostal na slobodu!
Zdielať na

Okoličány sa dostal na slobodu!

KS zamietol odvolanie prokurátora proti rozhodnutiu Okresného súdu Košice II a definitívne oslobodil Róberta O. spod obžaloby z výtržníctva.

KS zamietol odvolanie prokurátora proti rozhodnutiu Okresného súdu Košice II a definitívne oslobodil Róberta O. spod obžaloby z výtržníctva. Podľa KS prvostupňový súd náležite a presvedčivým spôsobom odôvodnil rozhodnutie a nebolo dokázané, že žalovaný skutok spáchal. Týmto rozsudkom pominuli u obžalovaného dôvody väzby, uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Róbert O. opustil priestory ÚVV a nastúpil do auta, kde naňho niekoľko hodín čakala manželka a známi.

Róberta O. už v priebehu iného súdneho procesu raz z väzby prepustili. V roku 2008 uspel na Ústavnom súde SR so sťažnosťou, pretože bol niekoľko týždňov vo väzbe bez rozhodnutia súdu. Práve v čase, keď bol na slobode, mal podľa obžaloby 2. augusta 2008 v nočných hodinách v priestoroch "BOBA baru" na Južnej triede v Košiciach napadnúť poškodeného tak, že mu spôsobil tržné poranenie nad ľavým obočím, ktoré si vyžiadalo lekárske ošetrenie. Obžalovaný pred OS vyhlásil, že je nevinný a poškodeného nepozná. Za útočníka označil Jozefa L. Ako dnes pred súdom uviedla obhajkyňa Róberta O. Mária Cuperová, tento prípad výtržníctva bol vykonštruovaný, len aby jej klienta dostali opäť do väzby.

Róbert O. čelí v inom prípade obžalobe z viacerých vrážd a prokuratúra ho viní aj z riadenia zločineckej skupiny. Špeciálny súd ho za to vlani vo februári odsúdil na výnimočný trest doživotia. Tento rozsudok však dodnes nie je právoplatný, pretože Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí 26. februára zrušil verdikt v prípade obžalovaných v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. z východného Slovenska a vrátil vec Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie.

Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou je likvidácia ich údajného konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov.

Údajný boss východoslovenského podsvetia doteraz väčšiu časť strávil vo väzbe v Ústave na výkon väzby v Bratislave a do Košíc bol eskortovaný pre dnešné pojednávanie na KS v utorok 30. marca.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy