Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Róbert O. si namiesto doživotia pravdepodobne užije slobodu
Zdielať na
Krimi

Róbert O. si namiesto doživotia pravdepodobne užije slobodu

Zdroj: TASR

Najvyšší súd vrátil prípad údajného gangu Róberta O. na Špecializovaný trestný súd

"Trestná vec obžalovaného R. O. a spol. bola 26. februára 2010 na neverejnom zasadnutí zrušená a vrátená Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie," uvádza zdroj z Najvyššieho súdu. Predseda súdu Štefan Harabin v tejto súvislosti nevylúčil vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Zároveň je pravdepodobné, že Róbert O. sa po uplynutí maximálnej lehoty väzby v apríli dostane na slobodu.

Najvyšší súd mal pritom naplánované verejné zasadnutie, na ktorom mal rozhodnúť o odvolaní v kauze údajného zločineckého gangu na 22. februára. Zo siedmich obžalovaných boli Róbert O. a údajný nájomný vrah Jaroslav P. odsúdení Špeciálnym súdom na doživotie.

Plánované verejné zasadnutie však senát NS SR nečakane tesne pred jeho otvorením zrušil. Dôvodom bolo spojenie trestnej veci siedmich obžalovaných na čele s Róbertom O. s prípadom Róberta Č., ktorý mal tak isto patriť do zločineckej skupiny. Toho Špeciálny súd odsúdil samostatne na štyri roky za napomáhanie gangu.

Róberta O. a Jaroslava P. odsúdil Špeciálny súd pred vyše rokom na doživotie, ostatní obžalovaní dostali štyri až desať rokov väzenia. Podľa prokuratúry má gang Róberta O. na svedomí viacero vrážd či pokusy o vraždu. Zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny obžalovali v tejto kauze na bývalom Špeciálnom súde spolu 16 ľudí. ŠTS v súčasnosti rieši obžalobu na ôsmich údajných členov gangu Róberta O. Súd ešte potrebuje v rámci dokazovania vypočuť viacero svedkov.

Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou je likvidácia ich údajného konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov. Pôvodná obžaloba sa týkala piatich vrážd. Neskôr súd prijal obžalobu na Róberta O. a ďalších troch údajných páchateľov ďalšej vraždy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy