Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Kramároch sa podarila unikátna operácia. Pacientovi z mozgu vyberali zhluk ciev
Zdielať na

Na Kramároch sa podarila unikátna operácia. Pacientovi z mozgu vyberali zhluk ciev

BRATISLAVA / Na neurochirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice na bratislavských Kramároch operovali pacienta, ktorý má veľmi raritný syndróm. Či je vôbec možné ho operovať, konzultovali so svetovými kapacitami. Muž trpí vrodeným ochorením - v celom tele sa mu môžu vytvárať patologické zhluky ciev a krvácať, čo môže mať vážne následky. Takýto zhluk ciev mu vyberali z mozgu.

Hoci patologické cievy vyberajú často, nie pri tejto raritnej diagnóze, pri ktorej nevedeli, v akom stave cievy budú. "Báli sme sa, že tie cievy budú veľmi krehké," povedal prednosta neurochirurgickej kliniky LF UK Andrej Šteňo. 

Mužovi lekári v inom meste odporučili ožarovanie, kde by na efekt čakal 2 roky. Nechcel vraj ale riskovať, že zomrie v takom veku, ako jeho otec, ktorý mal rovnaké problémy. "Chcel som to riešiť," uviedol. Potom, čo Andrej Šteňo prípad mohol konzultovať so svetovou kapacitou v odbore profesorom Ogilvym, pripravili všetko na operáciu. "Museli sme odstrániť všetky patologické cievy," povedal. 

Počas operácie lekárom pomohol aj moderný 3D ultrazvuk. Jeden systém, ktorý z predoperačných snímok z magnetickej rezonancie vytvorí 3D navigáciu. "Vieme presne lokalizovať miesta, kde sa dotkneme na magnetickej rezonancií," uviedol. Po otvorení hlavy ale vzniká nepresnosť a práve tento ultrazvuk dokáže ukázať situáciu v reálnom čase. "Sme radi, keď vieme pomôcť každému pacientovi, aj keď je jeho diagnóza raritná," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy