Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čínsku sociálnu sieť TIK TOK považuje za nebezpečnú čoraz viac bezpečnostných úradov na svete
Zdielať na

Čínsku sociálnu sieť TIK TOK považuje za nebezpečnú čoraz viac bezpečnostných úradov na svete

BRATISLAVA / Tik Tok môže ohroziť bezpečnosť štátu. S takou informáciou prišiel český Úrad pre kybernetickú bezpečnosť. V niektorých prípadoch dokonca odporúča úplný zákaz tejto sociálnej site. TikTok vo veľkom používajú aj niektorí slovenskí politici. Odísť však z tejto siete nechcú. Podľa nich to až také nebezpečenstvo nie je.

Čínská sociálna sieť Tik Tok - okolo miliardy používateľov po celom svete. Najobľúbenejší je medzi mladou generáciou. Túto sieť použivajú ale často aj politici vrátane slovenských - no podla bezpečnostných zložiek to nie je vôbec bezpečné. TikTok totiž zhromažďuje veľa dát a nastavenie tejto aplikácie umožňuje aj prístup k citlivým údajom používateľov. Niekoľko krajín napríklad Dánsko alebo Lotyšsko TikTok zakázali na služobných telefónoch. Belgické tajné služby dokonca varovali pred možnou špionážou Pekingu. S varovaním prišlo aj Česko.

A čo na tieto varovania hovorí samotní politici? Zatiaľ podľa nich nie je dôvod pre zmazanie aplikácie. "Ja tiktok používam na to, aby som informovala našu mladšiu generáciu. Nedávam ta videá, ako tancujem, ale informatívne. Ako náhle budem vedieť, že to môže ohroziť chod štátu, alebo naše rokovanie, tak budem potom nútená si to vymazať," uviedla poslankyňa Romana Tabák. "Aj iné aplikácie, z iných veľkých krajín, môžu v sebe obsahovať určité elementy, ktoré umožnia majiteľom alebo správcom týchto sietí vykonávať rôzne aktivity o ktorých nemusíme vedieť. Já vo svojom mobile  aplikáciu ako politik používam, ale nevstupujem cez nej do nejakých systémov," povedal Peter Pellegrini. 

Premiér Eduard Heger v prípade takýchto aplikácií verí slovenským bezpečnostným zložkám: "Čo sa týka bezpečnosti, tak na to máme zložky v štáte, ktoré vyhodnocujú bezpečnostné kroky," uviedol. Úplný zákaz TikToku teraz hrozí vo Spojených štátoch amerických. A TikTok samozrejme nechce o svojich zákazníkov prísť, a tak prišiel s riešením - dáta napríklad europských používatelov by mohli byť uložené v európských dátových centrách. No či to TikToku pridá na dôvere si odborníci nemyslia - hrozba špionáže zo strany Pekingu bude podľa nich stále reálná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy