Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prešovská župa si s Poľskom rozdelí 130 miliónov eur. Z týchto peňazí chce vybudovať cesty a cyklotrasy
Zdielať na

Prešovská župa si s Poľskom rozdelí 130 miliónov eur. Z týchto peňazí chce vybudovať cesty a cyklotrasy

STARÁ ĽUBOVŇA / Zmluvu nielen podpísali, ale aj slávnostne spečatili tak, ako to kedysi robili slávni panovníci na stredovekých hradoch.

Na hrade v Starej Ľubovni sa už v minulosti podpisovali dôležité uhorské obchodné zmluvy. Podpisovala sa tam aj jedna konkrétna zmluva na 37-tisíc kôp pražských zlatých. Po niekoľkých stáročiach sa tam zmluva podpisovala opäť. Teraz sa peniaze rozdelili na dve kôpky. Jednu slovenskú a druhú poľskú. "Bavíme sa tu o 130 miliónoch eur," povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. 

V Prešovskom samosprávnom kraji susedí s Poľskou republikou množstvo okresov. V pláne je uchádzať sa o eurá hlavne na výstavbu cyklochodníkov či vybudovať cestu okolo Tatier. No ujde sa aj kultúrnym inštitúciám. Napríklad hrad v Starej Ľubovni má v pláne raritnú vec. "My spolupracujeme s poľským hradom Niedzica a dravce nepoznajú hranie, tak ak sa to niekedy podarí, tak by bolo super, keby preleteli od nás z nášho hradu až na ten druhý," vyjadril sa riaditeľ hradu v Starej Ľubovni Dalibor Mikulík. 

Župani, ktorých samosprávne kraje spolu susedia, si nezávidia nič. No poľskému maršálkovi predsa len niečo na slovenskej strane padlo do oka. "Bol som na dovolenke na Štrbskom plese, tak toto miesto vám naozaj v dobrom závidím," povedal maršálek Malopoľského vojvodstva Witolt Kozlowski.  Prešovský župan zase obdivuje rýchlosť, akou sa Poliakom podarí zrealizovať projekt od jeho schválenia až po jeho ukončenie.

Susedská spolupráca je navyše nielen podpísaná, ale ako sa na historické miesto patrí, aj zapečatená originálnou pečaťou so symbolom ľalie. Z poľsko-slovenských eurofondov bude financovaný projekt medvedieho zásahového tímu. Ochranári plánujú nasadiť medveďom GPS obojky, ktoré budú monitorovať ich prípadný pohyb v okolí obce. Obojky ich nebudú v pohybe nijako obmedzovať a každé dve hodiny budú vysielať ich pozíciu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy