Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slovenská pošta ruší ďalšie pobočky, zatvorila už viac ako 200 pôšt
Zdielať na

Slovenská pošta ruší ďalšie pobočky, zatvorila už viac ako 200 pôšt

HUMENNÉ / Slovenská pošta za posledných 5 rokoch zatvorila viac ako 200 pôšt. Dôvodom je pokles počtu listových zásielok a čoraz intenzívnejšie využívanie elektronickej komunikácie. Nie každému sa to ale páči. Najmä pre starších ľudí to prináša veľké komplikácie. Združenie miest a obcí Slovenska radí inšpirovať sa systémom, ktorý už roky funguje v Česku alebo v Poľsku.

Pošta ešte pred pár dňami fungovala aj na jednom z najväčších humenských sídlisk. Ľudia na ňu boli zvyknutí roky. Za poštovými službami budú musieť teraz chodiť do iných častí mesta. Táto pošta ale zďaleka nie je prvá lastovička. Proces transformácie začal v roku 2018. Za posledných 5 rokov u nás skončilo 191 pôšt. A iba za prvé dva mesiace tohto roka ďalších 20. Ďalšie rušenie by sa do konca roka už udiať nemalo.

Za všetkým treba hľadať peniaze, a tak je to aj v tomto prípade. Ide o takzvanú optimalizáciu poštovej siete. "Pandémia urýchlila pokles listových zásielok, elektronickú komunikáciu a tiež vývoj a dostupnosť pokročilých komunikačných technológií," informovala Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty. V roku 2020 prešlo sieťou Slovenskej pošty 153 miliónov kusov, vlani to bolo o 30 miliónov kusov menej. Kým v uplynulých dňoch išlo predovšetkým o pobočky v obciach s menším počtom obyvateľov, v tohtoročnom pláne sú aj krajské mestá, napríklad aj Bratislava.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií stanovil, kde majú byť pošty dostupné. "Na každých aj začatých 22 tisíc obyvateľov má byť jedna pošta. V mestských častiach Bratislavy a Košíc, ktoré majú viac ako 22 tisíc obyvateľov, je najmenej jedna pošta," uviedla Dorčáková. Od dediny, v ktorej žije najmenej 25 ľudí, nesmie byť pošta vzdialená viac ako 10 km. Združenie miest a obcí radí inšpirovať sa systémom, ktorý je overený v Poľsku aj v Českej republike. "Dlhú dobu funguje pošta ako partner, teda pod jednou strechou si ľudia môžu nakúpiť potraviny, drogériu, ale môžu si zároveň aj zabezpečiť služby, ktoré poskytuje pošta," uviedol Michal Kaliňák, vedúci kancelárie ZMOS.

Súvisiace články