Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko patrí v Európe medzi krajiny s najvyššou mierou obezity. Odborníci upriamujú pozornosť na prevenciu a multidisciplinárny prístup
Zdielať na

Slovensko patrí v Európe medzi krajiny s najvyššou mierou obezity. Odborníci upriamujú pozornosť na prevenciu a multidisciplinárny prístup

BRATISLAVA / Vo svete sa počet obéznych dospelých blíži k 900 miliónom a u detí k 300 miliónom. Obezita sa podieľa na smrti viac ako milióna ľudí ročne a Slovensko patrí v rámci Európy medzi krajiny s najvyššou mierou obezity. Pri týchto štatistikách to vyzerá tak, že doterajšie opatrenia a stratégia boja proti obezite nefungujú. Odborníci teraz sústreďujú viac pozornosti na prevenciu a takzvaný multidisciplinárny prístup. Čo znamená, že vytvárajú odborné tímy nielen zdravotníkov, ale aj psychológov alebo koučov. No a v Bratislave otvorili už aj prvú lekáreň, kde si klienti môžu dať urobiť preventívne vyšetrenie.

​Podľa štatistík šesť až sedem z desiatich Slovákov trpí nadváhou alebo obezitou. Čo je 1 800 000 obyvateľov a z nich najťažší stupeň má okolo jedného percenta. "To je približne 33-tisíc dospelých osôb," povedala prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie Ľubomíra Fábryová. Obezita je spojená so stovkami ďalších chronických ochorení. "Ako to spočítali americkí vedci, 236," upresnila Fábryová. Doterajšie plošné opatrenia nezaberajú, keďže u každého človeka platí niečo iné. Zlyháva aj doterajšia stratégia zameraná na boj s dôsledkami, nie na prevenciu a holistický prístup.

"Prevencii je venované asi jedno percento z celkových financií, ktoré idú do zdravotníctva na Slovensku, čo je extrémne málo," upozornila Fábryová. Napriek tomu sa Slovensko posúva vpred a k príležitosti Svetového dňa obezity rozbieha pilotný projekt zameraný na prevenciu. "Našou predstavou je vybudovanie multidisciplinárnych tímov, ktoré sa budú obezite venovať," predstavila prezidentka SOA. Majú byť v ňom zastúpené rôzne zdravotnícke odbory vrátane farmaceutov, koučov, psychológov a psychiatrov. V Bratislave už funguje pilotná lekáreň, ktorá klientom ponúka preventívne vyšetrenie.

"Merajú biochemické parametre, fyzikálne parametre a poradia, či nejde o nejaké riziko," vysvetlila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková. Urobí takzvaný skríning, teda meranie glykémie, cholesterolu, krvného tlaku, obvodu pása či hmotnosti. Takéto lekárne budú pribúdať po celom Slovensku. Odborný tím zastupujú aj psychológovia a psychiatri. "Stres je veľmi silným iniciátorom rozvoja nadhmotnosti a obezity," pokračovala Fábryová. "Je veľmi dôležité, aby ľudia mali dostatok psychohygieny, lebo nám pomáha zvládať emocionálne a stresové situácie," uviedol neuropsychológ Robert Krause.

Stres si spôsobujeme aj tým, že si nadváhu vyčítame alebo sa za ňu trestáme. Stres oslabuje nielen imunitný systém, ale aj vôľu človeka. "Preto sa množstvo jednotlivcov uchýli napríklad k rýchlemu cukru, ktorý má negatívne dopady na fungovanie mozgu a zároveň z neho jednotlivci priberajú," povedal Krause. Jednou z najdostupnejších psychoterapií, ktorá nás dostáva do duševnej rovnováhy, je pobyt v prírode. "Pre iných to môžu byť zdravé vzťahy alebo možnosť sebarealizovať sa v oblastiach, ktoré sú hodnotné," dodal Krause.

Súvisiace články