Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákroky v zubnej ambulancii sú finančne vysoké. S novými cenami výkonov by mali byť pacienti spokojnejší
Zdielať na

Zákroky v zubnej ambulancii sú finančne vysoké. S novými cenami výkonov by mali byť pacienti spokojnejší

SLOVENSKO / Sumy, ktoré doplácame u zubárov, sú často privysoké. Sociálne slabšie rodiny si preto niektoré zákroky nemôžu dovoliť. Komora zubných lekárov kritizuje nízku spoluúčasť poisťovní pri hradení výkonov. V súčasnosti preto rokujú s poisťovňami. Zatiaľ ale k vzájomnej dohode nedošlo. Nové ceny výkonov by pre pacientov podľa komory malo znamenať nižšie doplatky v ambulanciách.

Pacienti kritizujú vysoké platby u stomatológov. Niektorí by sa aj o svoje zuby starali a navštevovali viac zubné ambulancie, no ich rozpočet im to neumožňuje. K zubárovi idú, už keď je najhoršie. Je dokázateľné, že v zubných ambulanciách sa platí najviac. Sumu, ktorú pacienti doplácajú, nezávisí len od materiálov, ale predovšetkým za čas strávený v ambulancii. "Tá cena sa vypočítava podľa kalkulačného vzorca, kde ambulancia má fixné náklady- nájomné, mzdy, splátky lízingov poistky. Potom sú to náklady variabilné, ktoré vznikajú pri ošetrení pacienta - koreňové nástroje, dezinfekcia," vyjadril sa Jozef Hudec, viceprezident Slovenskej komory zubných lekárov. 

"Pacienti najviac doplácajú za tie ošetrenia, ktoré trvajú aj najviac času, prípadne sú materiálno technologicky zložitejšie," povedal Peter Džupa, člen výboru Slovenskej komory zubných lekárov. Komora stomatológov upozorňuje aj na nedostatočne pokrytie takzvaných plne hradených výkonov hradených z verejného zdravotného poistenia. "Keď to aplikujeme na dnešné platby zdravotných poisťovní, tak pri preventívnej prehliadke, za ktorú platia poisťovne 18 eur, sa dostávame k deviatim minútam, ktoré sú zaplatené pri dospelom pacientovi," doplnil Džupa. 

Zubní lekári poukazujú na realitu - za tento čas nie je v ich silách zvládnuť vyšetrenie, evidenciu či objednanie pacienta na ďalší termín. Čas im zaberie aj dezinfekcia ambulancie. "Pre nás je dôležité, aby plne hradené výkony z verejného zdravotného poistenia boli skutočne ohodnotené tak, aby ambulancia, ak vykonáva tieto výkony, vedela prežiť. To nacenenie je podstatná vec. V konečnom dôsledku sa to premietne v tom, že pacient bude menej doplácať v ambulancii," ozrejmil Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. 

V prípade nedofinancovania zubnej starostlivosti je podľa komory zubných lekárov ohrozená nielen kvalita, ale aj dostupnosť, a to najmä v sociálne slabších regiónoch Slovenska. "V tej časti B my máme možnosť si doúčtovať podľa kalkulácií. V tých stredných lokalitách lekár dotuje z tej časti B tú časť A, čím dochádza k vnútornému zadlženiu ambulancie," doplnil Hudec.

Prebehlo prvé kolo rokovaní. Zubní lekári chcú lepšie podmienky, pretože celý sektor funguje doposiaľ podľa starého zoznamu zdravotných výkonov a cenových aktualizácii z roku 2019. "Od nového katalógu očakávame, že sa vypočítajú reálne ceny A výkonov, ktoré chce štát poistencom platiť. Určí sa suma, ktorú sú ochotní dať na stomatologickú starostlivosť," dodal Hudec. "V súčasnej dobe sa finalizuje Memorandum o spolupráci medzi MZ SR, zdravotnými poisťovňami a SLK a SKZL, ktoré má pojednávať o spolupráci a naceňovaní jednotlivých zdravotných výkonov. Nacenenie zdravotných výkonov SLK predpokladá, že bude mať hotové do konca leta," ozrejmila Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy