Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vyrieši sa odchodom Lengvarského problém s výstavbou nemocnice Rázsochy? Projekt mešká viac ako 30 rokov
Zdielať na

Vyrieši sa odchodom Lengvarského problém s výstavbou nemocnice Rázsochy? Projekt mešká viac ako 30 rokov

BRATISLAVA / Za odchodom ministra Lengvarského sú aj vážne problémy s výstavbou novej nemocnice Rázsochy v Bratislave. Otázne však je, či jeho odchod situáciu vyrieši. Projekt totiž mešká viac ako 30 rokov. Faktom je, že Slovensko môže prísť o milióny eur z plánu obnovy. Podľa odborníkov sa na túto megalomanskú stavbu budú musieť poskladať občania.

Nekonečný príbeh

Aj tak sa dá nazvať výstavba nemocnice na bratislavských Rázsochách. Do roku 2026 by mala byť hotová aspoň hrubá stavba, areál je však roky prázdny. Projekt výstavby nemocnice zahrnula vláda do plánu obnovy pred niekoľkými mesiacmi. Od leta sa jednotlivé projekty realizovali pomaly. Odchádzajúci minister zdravotníctva ešte pred týždňom hovoril o projekte optimisticky. "Myslím si, že ten míľnik, ktorým je podpísanie zmluvy s dodávateľom stavby budúci rok, nie je ohrozený," vyjadril sa vtedy Lengvarský.

Práve to je jeden z dôležitých míľnikov, aby sme z Bruselu dostali peniaze na výstavbu, konkrétne 281 miliónov eur. "Je to míľnik, ktorý my musíme splniť. Keby sme to nestihli, tak sa nedá vôbec zrealizovať ani hrubá stavba," vyjadrila sa zdravotná analytička Jana Ježíková. Opozícia však hovorí, že výstavba je ohrozená a skelet stavby, ktorý má byť postavený do roku 2026 z európskych peňazí, podľa nej nebude hotový. "Projektová dokumentácia sa nestíha, nestíhajú sa míľniky akejkoľvek hrubej stavby. Tak, ako to je napísané, nie je to implementovateľné," vyjadrila sa Zuzana Dolinková (Hlas-SD), expertka strany pre zdravotníctvo. "Samotný úrad vlády nevie, čo sa deje s projektom. Mali byť odovzdané podklady, no neboli predložené. Ak to tak bude, tak veľmi hrozí, že o tieto peniaze prídeme," dodala Ježíková. Premiér Eduard Heger po odchode ministra zdravotníctva ubezpečoval, že nemocnicu postavia. Kedy, nekonkretizoval. "Čo sa týka Rázsoch, sú skloňované. Chcem povedať, že Rázsochy budú, toto odkazujem opozícii, to bude špičková nemocnica," vyjadril sa Heger.



Všetko má vraj preveriť audit, ktorý skontroluje projekty realizované ministerstvom zdravotníctva. "Keďže premiér hovorí, že o Rázsochy neprídeme, a je to dôležitá stavba, tak jediný záver je, že Rázsochy postavíme z peňazí štátneho rozpočtu a mohli sme ich postaviť z európskych peňazí," vysvetlila Ježíková. "Urobíme všetko preto, aby sa to dalo zachrániť," dodal premiér. V prípade, aj keby všetko išlo podľa plánu, na nemocnicu, ktorú štát nevie postaviť už vyše 30 rokov, si ešte budeme musieť počkať. Definitívne by mala byť hotová do roku 2029. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy