Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetová ekonomika sa bez zemného plynu zrejme nezaobíde ešte niekoľko dlhých desaťročí
Zdielať na

Svetová ekonomika sa bez zemného plynu zrejme nezaobíde ešte niekoľko dlhých desaťročí

BRATISLAVA / Zemnému plynu mnohí experti predpovedali krátku budúcnosť. Zdá sa však, že svetová ekonomika sa bez neho nezaobíde ešte niekoľko dlhých desaťročí. O najčistejšie fosílne palivo je stále obrovský dopyt v Európe aj Ázii. Aj preto môže byť o plné zásobníky na budúcu zimu veľký boj.

Európska únia v súčasnosti pyká za chyby svojej energetickej politiky z posledných dvoch dekád. Výsledkom je nedostatok zdrojov a vysoké ceny. "Zásadným spôsobom naviazali celú Európu na veľmi úzky okruh zdrojov energií a dodávateľov energií," povedal analytik Martin Vlachynský. 

Podiel obnoviteľných zdrojov síce pomaly rastie, no má to jeden háčik. "Sú veľmi dobré, no ich problém spočíva v tom, že vyrábajú elektrinu len vtedy, keď fúka vietor alebo svieti slnko," informuje komoditný analytik Ole Hansen. Preto potrebujú takpovediac kryť chrbát, či už energiou z jadra alebo plynu, a to dlhodobo. "Ešte aj po roku 2050, o ktorom mnohí hovoria, že je to magický rok konca zemného plynu, prognózy hovoria, že tu budeme stále používať 2-tisíc miliárd metrov kubických zemného plynu," informuje poradca prezídia Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč. 

Naďalej platí, že zemný plyn je najčistejšie fosílne palivo a jeho úloha pri postupnom prechode na obnoviteľné zdroje, bude ešte dlhé roky veľmi dôležitá. "Dnes vieme v batériách ukladať energiu radovo v megawattoch, no podzemných zásobníkoch zemného plynu radovo terawatthodiny," dodáva Ján Klepáč. Rozdiel je obrovský, v prepočte desať na šiestu, čo je miliónkrát viac.

Krajiny mimo Európy sa ho preto nemienia len tak ľahko vzdať, čo môže viesť k súboju o dodávky tejto suroviny pod heslom: Vyššia ponuka berie. Našou výhodou je, že európske zásobníky máme aktuálne naplnené na viac ako 60 %, čo je o vyše dvojnásobok viac ako vlani o tomto čase. Nedostatok plynu nám preto zrejme nehrozí. "Budeme ho mať, len, samozrejme, drahšie a na úkor mnohých rozvíjajúcich sa ázijských krajín, ktorým budú hroziť blackouty a budú sa spoliehať na fosílne uhlie," informuje analytik Stanislav Pánis. 

Nesmieme však zabúdať šetriť. Európa sa to postupne učí a zisťuje, že energiou sa na mnohých miestach plytvalo. Práve vysoké ceny však priniesli obrat v myslení. "Dlhé roky sme boli leniví myslieť na iné zdroje, lebo sme si zvykli na lacný plyn. Dnes sa musíme zamyslieť nad našou spotrebou, ale verím, že sme v Európe dosť múdri, aby sme našli riešenie," dodáva komoditný analytik Ole Hansen. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy