Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vynášal Sátorovcom a do basy nikdy nenastúpil. Súd dal Borisovi Drevenákovi za pravdu
Zdielať na

Vynášal Sátorovcom a do basy nikdy nenastúpil. Súd dal Borisovi Drevenákovi za pravdu

BRATISLAVA / Policajt, ktorý mal roky pomáhať a vynášať informácie najbrutálnejšiemu gangu v histórií Slovenska, má dôvod na radosť. Exšéfovi Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru Borisovi Drevenákovi vyhovel Najvyšší súd v jeho dovolaní. Drevenáka pritom hľadajú roky. Pred jeho právoplatným odsúdením totižto ušiel a našli len jeho prázdne auto.

"Aby policajti vedeli, na ktorej strane majú stáť. 17 rokov za podporu zločineckej skupiny pre Drevenáka je adekvátny trest," takto sa vyjadril prokurátor po právoplatnom rozsudku z konca roka 2019. Okrem Sátorovcov odsúdili aj bývalého riaditeľa vtedajšieho Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru Borisa Drevenáka. Sátorkám mal za peniaze vynášať tie najcitlivejšie informácie. Mafiánov mal informovať o plánovaných akciách, odposluchoch či sledovačkách. Ťažké srdce mal naňho aj otec zavraždených bratov Reiszeovcov, s ktorými sa často stretával.

"Jednoznačne bral peniaze za informácie, je hanbou polície, hanbím sa zaňho, aj ja som bol policajtom," vyjadril sa v minulosti otec obetí Andrej Rais. Členovia skupiny na Drevenáka vtedy vypovedali, že mal prsty aj v poprave Vojtecha Écsiho z konkurenčnej skupiny Pápayovcov. Odsúdený zabiják Csonty tvrdil, že im zistil, kde Ecsi býva, kde má zaparkované auto, kde sa pohybuje a neskôr ho zlikvidovali. Dokonca si mal Drevenák od Ecshiho pred jeho smrťou ísť požičať 200-tisíc slovenských korún.

"Toľko vrážd, koľko spáchala zločinecká skupina Sátorovcov, nespáchala žiadna iná zločinecká skupina na Slovensku," vyjadril sa v minulosti prokurátor. Drevenák vždy pred súdom vinu odmietal. Rozsudok si ale už vypočuť neprišiel a do basy na 17 rokov nenastúpil. Vydali naňho aj zatykače, no polícia ho nevypátrala. Jeho prípad sa ale dostal opäť pred Najvyšší súd pre jeho dovolanie. Senát celú kauzu v utorok, 28. februára, vrátil späť na Špeciálny súd, aby rozhodol znovu. 

"K zásadnému porušeniu práva obvineného na obhajobu došlo nerešpektovaním jeho práva vypočúvať svedkov v konaní pred súdom. Z tohto dôvodu dovolací súd zrušil rozsudok odvolacieho súdu," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Pre Drevenáka to v praxi znamená aj to, že zatykače, ktoré sú naňho vydané, by mali byť po dnešnom rozhodnutí Najvyššieho súdu zrušené. V kuloároch sa pritom už niekoľko rokov špekuluje, či Drevenák je vôbec ešte nažive. Otázne teda zostáva, či sa bývalý policajt ešte ukáže na verejnosti a postaví sa aj pred súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy