Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Začína sa pojednávanie s popieračom holokaustu. Hrozí mu osem rokov za mrežami
Zdielať na

Začína sa pojednávanie s popieračom holokaustu. Hrozí mu osem rokov za mrežami

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na utorok 28. februára začiatok súdneho procesu s Mariánom Magátom. Je obžalovaný pre závažnú extrémistickú trestnú činnosť. Zakladateľ skupiny Vzdor Kysuce bol už v roku 2017 na tri roky podmienečne odsúdený za nedovolené ozbrojovanie.

V decembri 2022 Úrad špeciálnej prokuratúry informoval, že extrémistická trestná činnosť Mariána M. súvisí aj s jeho knihou s názvom "Židokracia". V knihe sa spochybňuje vierohodnosť holokaustu a taktiež ho označuje ako nástroj propagandy k dosiahnutiu židovských záujmov.

Obvinenie nesúvisí len s napísaním spomínaného extrémistického materiálu, no aj s jeho rozširovaním, popieraním a schvaľovaním holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Obvinenia pokračujú v zmysle hanobenia národa, rasy a presvedčenia a tomu podobných trestných činov.  

Jeho publikácia mu obmedzuje život

Preukázaná trestná činnosť v minulosti mu už zabránila v potenciálnej politickej kariére. Keďže bol v roku 2017 podmienečne odsúdený, nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Rok predtým neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách. 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala a obvinila Mariána M. v januári 2022. Následne bol vzatý do väzby. V prípade, že súd uzná jeho vinu, mu hrozí pobyt za mrežami až na osem rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy