Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na juhu už kvitnú jarné kvety, no zima ešte nepovedala posledné slovo. Meteorológovia varujú i pred povodňami
Zdielať na

Na juhu už kvitnú jarné kvety, no zima ešte nepovedala posledné slovo. Meteorológovia varujú i pred povodňami

BRATISLAVA / Od uplynulého víkendu až dodnes nám príroda i počasie výrazne zjarneli. Rozkvitli snežienky, vtáctvo šteboce, slnko svieti a príjemne vyhrieva do teplôt nad 10 stupňov. Zimy už mnohí majú "po krk", aj keď na mnohých miestach vlastne ani nebola. Musíme vás ale sklamať, zima sa len tak ľahko nevzdáva. Jari vráti úder už tento víkend.

Básnicky povedané, príroda na juhozápade Slovenska, sa už prezlieka do jarných šiat. V lesoparkoch kvitnú belavé snežienky a žlté tavolíny. Konáre stromov vyháňajú puky, jahňady a konkrétne vŕby už bahniatka. Namále má aj zlatý dážď. Vtáčence pospevujú jarné melódie a celá táto jarná atmosféra prilákala ľudí do prírody. Popoludňajšie teploty v týchto končinách niekoľko dní presahujú dvojciferné čísla. "Na Slovensku bolo v ostatných dňoch teplo, prekonané rekordy pre dané dni a lokáciu," uviedol hydrológ Michal Hazlinger.

Najvyššie teploty boli zaznamenané na juhozápade Slovenska, okolo 16 stupňov Celzia. Niektoré zdroje uvádzajú až 18 stupňov Celzia. V blízkosti Bratislavy, v oblasti rakúsko-maďarských hraníc, malo byť dokonca 20 stupňov Celzia. Príjemne teplo je ale na celom území Slovenska. "Postupne prekonané rekordy aj inde, na východe Slovenska, hlavne v utorok," dodal Hazlinger.


Teplé počasie koncom februára nie je až takou výnimkou

Napríklad v Hurbanove teplota prekročila 20 stupňov za posledné roky už dvakrát - v roku 2019 a 2021. Ale častejšie bývajú mrazy, napríklad 28. februára 2018 na niektorých miestach sa blížili k mínus 30. Podľa predpovede počasia na najbližšie dni a týždne sa zima ešte bude brániť zubami-nechtami, hoci jar už má predsa len o niečo navrch. "V piatok relatívne teplo do 15 stupňov na juhozápade. No v sobotu sa má ochladiť, maximálne bude do 10 stupňov," uviedol hydrológ.

Našim územím bude prechádzať studený veľmi nepríjemný front s výdatným dažďom, snehom a vetriskom. "Prechod bude sprevádzaný vetrom v nárazoch do 60 km/h," vysvetlil Hazlinger. V nedeľu, 26. februára, začne ustávať, ale teplota klesne na 6 stupňov. Príjemnejšie počasie nastúpi až od pondelka, už bez vetra a bez mrakov. "Od stredy zase očakávame otepľovanie, približne tých 10 stupňov by malo byť," dodal hydrológ.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy