Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Malej Fatre počítali šelmy. Výsledky ochranárov neprekvapili
Zdielať na

V Malej Fatre počítali šelmy. Výsledky ochranárov neprekvapili

MALÁ FATRA / V Malej Fatre počítali šelmy. 80 dobrovoľníkov v januári sledovalo výskyt medveďa, vlka, rysa aj divej mačky. V prípade vlka, či rysa prišlo veľké sklamanie.

Na ploche 70-tisíc hektárov zistili po zimnom monitoringu 11 medveďov 22 vlkov a jedného rysa, prešli 470 kilometrov a 47 trás. "Nás to baví a chceli by sme vidieť medveďa. Uvidíme, ako to pôjde v snehu, máme snežnice, tak tie stopy budú horšie viditeľné, ale tak snáď už nebude snežiť," uviedli dobrovoľníci. Výsledky monitoringu ochranárov neprekvapili. "Na prelome rokov bolo veľmi teplé počasie aj pred samotným monitoringom, čiže medvede ktoré mali hibernovať brložiť, tak sa potulovali a hľadali si potravu," spomenul zóoológ z Malej Fatry Tomáš Flajs.


Medzi jedenástimi medveďmi, bola aj medvedica s dvoma minuloročnými mláďatami. V sledovanej oblasti zaznamenali dve vlčie rodiny. Jednu v Lučanskej Malej Fatre, druhú v oblasti Oravskej Magury. "Boli zistené dva jedince a v jednom prípade jedna trojica čo je zvláštne momentálne môžeme povedať, že na území np žiaľ nemáme fungujúcu vlčiu rodinu," dodal Flajs. Ochranári majú podozrenie, že v prípade trojčlennej skupiny vlkov mohol zasiahnuť aj človek. "Táto vlčia rodina mala v minulosti 9 členov v priebehu zimného obdobia z 9tich padli na tri máme indície, že vlkom aj rysom pomáha z chráneného územia človek," opísal Flajs. 

Čakali, že vlkov bude v sledovanom území viac. "Vlk a rys ako vrcholový predátor sú najlepší na tlmenie kopytníkov a kopytníky máme v súčastnej dobe v takom stave že spôsobujú obrovské škody," vysvetlil Flajs. Podľa ochranárov šelmy v ich prirodzenom prostredí ľudia vyrušujú. "Nárast ľudí na horách je neskutočný, máme sčítače, veľa ľudísi zvyklo chodiť mimo turistické chodníky ale tie majú význam zver o nich vie človek keď ide do voľného terénu musí počítať s tým že môže mať stret aj s medveďom," uzavrel Flajs. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy