Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viac ako 200 000 žiakov ostalo bez pravidelného mlieka. Najväčší dodávateľ ho už neposiela
Zdielať na

Viac ako 200 000 žiakov ostalo bez pravidelného mlieka. Najväčší dodávateľ ho už neposiela

SNINA / Viaceré základné školy naprieč celým Slovenskom hlásia problémy s dodávkami mlieka. Týka sa to vyše 200-tisíc školákov. Jeden z dodávateľov totiž vyčerpal zdroje už ku koncu januára a svoje produkty do škôl prestal dodávať. Ministerstvo pôdohospodárstva zisťovalo, či ide o manažérske zlyhanie dodávateľa alebo o systémovú chybu. A krátko pred našim vysielaním dospeli aj k nečakanému vyriešeniu situácie.

"To mlieko už nie je zadarmo, tak som si dobil kredit a idem si kúpiť nejaké," povedal študent cirkevnej spojenej školy v Snine Matej. Automaty na mlieko sú na základných školách veľmi populárne, po novom si budú musieť deti za neochutené mlieka zaplatiť. "Keď sme si to mlieko vzali predtým tak bolo zadarmo a teraz stojí peniaze," uviedla žiačka rovnakej školy Timea. 

Táto situácia zaskočila deti, rodičov aj riaditeľov základných škôl. "Pre nás je nepríjemná a prekvapivá, pretože sme s ňou počítali a záujem o tieto produkty na našej škole je vysoký," spomenula riaditeľka ZŠ Dargovských hrdinov v Humennom Adriana Bodová. A práve neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov spôsobil podľa dodávateľa dočasné pozastavenie. "Za prvých 5 mesiacov školského roka 22/23 dostali žiaci zadarmo o 2 milióny kusov mlieka RAJO 250 ml viac ako v predchádzajúcom školskom roku, čo predstavuje takmer 100 % nárast oproti minulému školskému roku," ozrejmila Lenka Puzlíková, mediálna zástupkyňa spoločnosti Rajo. 

Ide pritom o dodávateľa, ktorý zabezpečuje produkty pre 44 percent detí zapojených do školského programu, čo je takmer 218 000 školákov. V školách, kde nemajú mliečne automaty ponúkali žiakom dotované produkty v školských jedálňach. "Deťom pri obede boli podávané tieto mliečne produkty, mlieka, jogurty a cottage syr," dodala Bodová. 

Ministerstvo pôdohospodárstva každoročne posiela podporu firmám, ktoré chcú dodávať do škôl ovocie, zeleninu a mlieko. V tomto roku vyčlenili 20 miliónov eur, z toho 8,5 milióna eur na mliečne výrobky. Dodávateľ, ktorý avizuje problém ale vyčerpal štátne a európske prostriedky už ku koncu januára. "Spoločnosť uznala, že neskoro komunikovala zvýšený záujem detí o mlieko a mliečne výrobky," povedal poverený riadením ministerstva pôdohospodárstva Samuel Vlčan. 

Len pred niekoľkými hodinami sa minister pôdohospodárstva stretol so zástupcami spoločnosti a našli riešenie. "Ide o dodatočných osem miliónov, ktoré poskytneme. Preto môžem ubezpečiť, že všetci dodávatelia školského mlieka budú mať dostatok zdrojov na to, aby žiadne dieťa neprišlo o možnosť mať mliečnu desiatu," dodal Vlčan. Ako dodala v závere Puzlíková, spoločnosť oceňuje prístup ministra a víta, že deti neprídu o dotované mlieko. "Aktuálne prisľúbenom zvýšení dostanú deti desaťnásobne viac mlieka, ako v minulosti," uzavrela Puzlíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy