Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Energetická kríza stále trvá. Rôzne firmy pre vysoké faktúry krvácajú, na pomoc stále čakajú
Zdielať na

Energetická kríza stále trvá. Rôzne firmy pre vysoké faktúry krvácajú, na pomoc stále čakajú

BRATISLAVA / Energetická kríza na nás stále dolieha a rôzne firmy, či subjekty, ktoré pre vysoké faktúry doslova krvácajú, stále čakajú na pomoc. Ide napríklad o cirkevné, kultúrne, či športové organizácie. Minister Karel Hirman ale tvrdí, že pomoc je už na spadnutie a príde vo dvoch výzvach. Dobrá správa prišla aj z Bruselu, kde pre nás uvoľnili peniaze.

"Slovensko je Európským lídrom, čo sa týka eneregetických kompenzácií," uviedol štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Na pomoc od štátu aktuálne stále čakajú aj samosprávy. Mnohé z nich už v týchto dňoch hrajú o čas, keďže faktúry za energie predbehli štátne kompenzácie. Ministerstvo hospodárstva im sľúbilo schému pomoci v polovici februára. Tento limit už ale vypršal. "Ministerstvo hospodárstva je pripravené. Aj pre výzvu pre subjekty vyvíjajúce hospodársku činnosť, ako aj pre subjekty verejnej správy, pod ktoré spadajú aj samosprávy. My máme systém pripravený. Čakáme na doručenie dát od všetkých dodávateľov," povedal poverený riadením Ministerstva hospodárstva SR Karel Hirman. 

Tie dáta aktuálne kompletizujú a verifikujú. Komplet by mali byť do konca tohto týždňa. "Je to nevyhnutná súčasť krížovej kontroly. Ideme vyplácať stámilióny eur z nášho spoločného rozpočtu a musíme mať elementárnu kontrolu medzi dátami, ktoré nám dávajú žiadatelia," dodal Hirman. Samosprávy sa ale sťažujú, že už aj dnes je neskoro. "Samosprávy sú dnes v obrovskom šoku práve preto, lebo v zime bolo avizované premiérom Hegerom, že v momente, keď sa schváli štátny rozpočet, tak sa aktivujú kompenzácie. A my sme stále informovaní o tom, že stále ešte niečo chýba na to, aby toto bolo spustené," vysvetlil ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Najnovšia pomoc bude ale len na tri mesiace. "Na tú 2.1 je zatiaľ dohoda na prvý kvartál. Bude maximálna mesačná suma pre jeden subjekt 200 tisíc eur. Teda sumáre 600 tisíc eur, ktoré môže za prvý kvartál získať," ozrejmil Hirman. Podľa Kaliňáka to bude náplasť, ktorá sa za tri mesiace odlepí. "Nie je pomoc na celý tento rok a každý mesiac budú chodiť obrovské faktúry mestám a obciam za energie," doplnil Kaliňák.

Samosprávy to ale vidia inak a obávajú sa aj problémov, ktoré pomoc ešte oddialia. Kaliňák očakáva, že budú aj technické problémy pri nedostatočnej pomoci. "Ten systém bude maximálne jednoduchý, elektronický. Posilnili sme zásadne technickú kapacitu toho systému. X tisíc žiadostí denne, aby bol schopný spracovať," vysvetlil Hirman. 

A na pomoc stále čakajú aj energeticky náročné veľkopodniky. Tam aktuálne beží odborná diskusia. "Je to schéma 2.4, ďalší typ schémy, ktorý je určený pre veľké podniky. Tá schéma je úplne iná, je násobne zložitejšia. Oni sú si toho veľmi dobre vedomí," povedal Hirman. 

Okrem toho Európsky parlament už odobril Slovensku použitie nevyčerpaných eurofondov, a to na riešenie dôsledkov energetickej krízy u nás. Ide o sumu 1,5 miliardy eur. Podľa ministra práce Milana Krajniaka je už presne rozhodnuté, na čo tieto peniaze pôjdu. "Plánujeme použiť 90% tej pomoci na preplatenie toho, čo štá dotuje ceny energií pre domácnosti. Prepokladám, že najmä plyn," skonkretizoval poverený riadením ministerstva práce Milan Krajniak. V závere Hirman dodal, že to otvorená otázka a potebujú dohodu s Európskou komisiou, aby zo schválenej sumy vedeli, čo najviac použiť na refundáciu pre domácnosti. 

Súvisiace články