Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štefanov "prešustroval" v nástenkovom tendri 32-tisíc eur, od konzorcia ich chce späť
Zdielať na

Štefanov "prešustroval" v nástenkovom tendri 32-tisíc eur, od konzorcia ich chce späť

Zdroj: TASR

Fico sľúbil odvolanie ministra výstavby po zistení nedostatkov

Zároveň sa ministerstvo dohodlo s NKÚ, že do konca marca prijme opatrenia na nápravu zistených nedostatkov, ich splnenie má oznámiť úradu do konca mája. "Ešte dnes alebo zajtra otvoríme komunikáciu so zástupcami konzorcia a požiadame ich o to, aby tieto prostriedky vrátili, aby sme to dostali do súladu s finančnou disciplínou. Problém by tu nemal vzniknúť," predpokladá Štefanov.

Minister pritom podľa vlastných slov bude akceptovať akékoľvek rozhodnutie, ktoré na základe záverov kontroly prijme premiér Robert Fico. Ten v minulosti avizoval, že pokiaľ NKÚ zistí v prípade nástenkového tendra porušenie účelnosti vynaloženia prostriedkov, odvolá Štefanova z funkcie. "Pán premiér povedal, čo povedal. Ja budem akceptovať jeho rozhodnutie," odpovedal na otázku, či je pripravený na odchod z funkcie.

Tzv. nástenkový tender vyhlásilo Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR na dodávateľa rôznych služieb súvisiacich s čerpaním eurofondov ešte v starom plánovacom období 2004 až 2006. Víťazom tendra sa stalo v roku 2007 konzorcium spoločností, z ktorých Avocat a Zamedia majú byť blízke predsedovi koaličnej SNS Jánovi Slotovi.

V závere roka 2008 napadli tender s podozrením na netransparentnosť, klientelizmus a predražené už poskytnuté služby médiá a opozícia. Kontrolu tendra, ktorého oznam o vyhlásení výzvy bol zverejnený na nástenke na chodbe budovy MVRR, už vlani realizovali Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj NKÚ. Oba potvrdili nedodržanie viacerých ustanovení zákona o verejnom obstarávaní.

Druhá kontrola tohto tendra v réžii NKÚ bola už rozšírená aj o kontrolu účelnosti vynaloženia prostriedkov štátneho rozpočtu na realizáciu zmluvy uzatvorenej medzi ministerstvom výstavby a víťazným konzorciom spoločností. Kontrolný úrad začal svoje preverovanie 12. novembra 2009.

Zdielať na

Najčítanejšie správy