Polojasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Fekálne problémy riešia v Belej nad Cirochou. Kanalizácia nestíha a exkrementy ľuďom plávajú pod oknami
Zdielať na

Fekálne problémy riešia v Belej nad Cirochou. Kanalizácia nestíha a exkrementy ľuďom plávajú pod oknami

BELÁ NAD CIROCHOU / Obyvatelia niektorých ulíc v Belej nad Cirochou občas majú pocit, že sa vrátili do stredoveku. Pri výdatných zrážkach verejná kanalizácia nestíha a to, čo má ostať ukryté, pláva po ceste priamo pod oknami domov. Ľudia pritom doplácajú na nedisciplinových susedov, ktorí majú do kanalizácie vyústenú aj dažďovú vodu. Boja sa infekcií. Vodári stále hľadajú riešenie.

"Ja som volala na hygienu, nech prídu pobrať vzorky, či to pre nás nie je infekčné, či nemôžu vzniknúť nákazy," ozrejmila Zuzana Štutiková, obyvateľka obce. Je to poriadne nechutný pohľad, no predstavte si, že to, na čom sa nám nepríjemne pozerá, majú obyvatelia dvoch ulíc v Belej nad Cirochou priamo pod oknami.

Dôvodom je problémová kanalizácia. Vybudovali ju v roku 2012 z eurofondov za viac ako 5 miliónov eur. "Mal 80cm fľašiek v kotolni a zaplavený novo dvojtýždňový kúpený kotol. Tam dochádza ku kontaminácii, po tej ceste sa tie exkrementy roznášajú. Ľudia si ich nosia na kolesách. Mne sa stalo, že môj syn na autíčku si doniesol veľký ľudský exkrement na kolese nalepený domov," vysvetlil Marek Štutika, obyvateľ obce.

Poškodení obyvatelia bývajú aj na tejto ulici. Ide podľa ich slov o asi 10ročný problém. Starosta sa vyjadriť nechcel. Dotknutí dedinčania vidia tri príčiny. Pri dažďoch stúpajúcu hladinu Cirochy, presakovanie podzemných vôd, no hlavne to, že niektorí dedinčania majú ríny zo strechy zaústené do kanalizácie a tá pri väčšom nápore nestíha. "Riňovky sú spustené do odpadu. Z kadiaľ je tá voda? Čo sa ľudia viac kúpu, keď prší? Či perú viac?" vyjadrila sa Mária Hirjaková, obyvateľka obce.

"My chceme, aby sa ten problém vyriešil, lebo nie je dlhodobo udržateľný. Koľko pokút ľudia dostali za to, že boli neoprávnene vyústení do kanalizácie dažďovými vodami," ozrejmila Daniela Babincová, vedúca technického závodu Humenné. "Čiže snaha z našej strane je odstrániť dažďové vody, lebo povedzme si na rovinu, pokiaľ nepríde dážď, problém nie je ľudia sú vynaliezaví, vymýšľajú výmysly, aby aj nás dokázali zblbnúť," vyjadril sa Vladimír Babík, výrobno-technický námestník závodu Humenné. 

Východoslovenská vodárenská prevzala kanalizácie od obce až v týchto dňoch. S prácami na nápravu chcú začať ešte pred letom a aj to celé zaplatia. "Našim navrhovaných riešením je rozdelenie vetiev, aby sa nespájali v sútokovej šachte," dodal Babík. 

Problémovú kanalizácie ale bude riešiť aj súd. Po doručení vyjadrení sporových strán sudca určí termín pojednávania. "Nebola urobená v súlade so zákonom, bola postavená na pozemkoch, na ktoré nikdy nemali súhlas," doplnil Anton Pľuta, obyvateľ obce. "V danom spore koná OS Humenné o žalobe žalobcu proti obci Belá nad Cirochou, predmetom ktorej je odstránenie zriadenej vetvy obecnej kanalizácie," vysvetlila Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy