Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zakázaný tovar z Ukrajiny bol zhabaný a zlikvidovaný cestujúcim, ide hlavne o mäso
Zdielať na

Zakázaný tovar z Ukrajiny bol zhabaný a zlikvidovaný cestujúcim, ide hlavne o mäso

VYŠNÉ NEMECKÉ / Zničené potraviny za milióny eur. Na hraničných priechodoch s Ukrajinou zaistili rekordné množstvá produktov živočíšneho pôvodu. Ich dovoz do Európskej únie z tretích krajín je striktne zakázaný.

Cestujúci dovážajú čoraz viac zakázaných tovarov. Mrazničky na colnici sa zaplnili za dva mesiace. "Zlikvidovaných bolo viac ako 1150 kg tovaru živočíšneho pôvodu, ktorý bol zhabaný cestujúcim," ozrejmila Jana Nimrichterová, hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach.

Zvyčajne ide o domácu produkciu. Jednoznačne tu dominuje kategória mäsa a mäsových výrobkov. Cestujúci musia po odhalení zaplatiť všetky náklady súvisiace s ich likvidáciou. "Sliepky, kurčatá, hovädzie, bravčové mäso, takisto masť, oškvarky, slanina, prípadne zabíjačkové produkty," dodala Nimrichterová. 

Na schengenskej hranici platí prísny zákaz dovozu mäsa, mlieka a odvodených výrobkov. Dôvodom je ochrana spotrebiteľa a životného prostredia. Existuje iba zopár výnimiek. "Iba na sušené dojčenské mlieko a potraviny nevyhnutné zo zdravotných dôvodov a to v množstve 2 kg na osobu. Potraviny ako med a vajíčka opäť 2 kg na osobu," vysvetlila Nimrichterová. 

Zvýšené množstvo zadržaného tovaru súvisí pravdepodobne s vojnovým konfliktom u našich susedov. Ak by si cestujúci naštudovali vopred pravidlá, ich zásoby a darčeky by neskončili v kafilérii. "Medziročne ide o 87-percentný nárast množstva nezákonne dovážaného tovaru živočíšneho pôvodu," doplnila Nimrichterová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy