Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záujem Ukrajiny o naše MIG-y spôsobil na politickom nebi supersonický tresk. Opozícia sa formuje do útočných pozícii
Zdielať na

Záujem Ukrajiny o naše MIG-y spôsobil na politickom nebi supersonický tresk. Opozícia sa formuje do útočných pozícii

BRATISLAVA / Cesta našich 11-tich Migov 29 na Ukrajinu dostáva trhliny. Eduard Heger ich síce už prezidentovi Zelenskému sľúbil. Otázne ale je, či má na to právomoc. Opozičný Smer tvrdí, že ide o protiústavný krok. Riešiť to chcú na mimoriadnej schôdzi, ktorú už odklepol Boris Kollár. Na strane vlády je pritom aj opozičná SaS. Ústavný právnik ale tvrdí, že aktuálne o Migoch nemá kto rozhodnúť.

Ukrajinský prezident nás už oficiálne požiadal o naše Migy. "Túto požiadavku som adresoval aj pánovi premiérovi, aby nám v tejto veci pomohol. Skutočne verím, že by sa to mohlo podariť," povedal Zelenskyj vo štvrtok 9. februára. Eduard Heger mu na to reagoval, že jeho požiadavke rozumie a bude na nej pracovať. 

Na otázku Janky Krescanko Dibákovej v diskusnej relácii Na hrane, či túto požiadavku môžu splniť a ako ju vnímajú, odpovedal aj Juraj Krúpa. "Na tých Migoch už nikto lietať nebude. Tie Migy boli kazové. Ukrajinci majú kapacity, majú spôsoby sprevádzkovať tieto Migy," vyslovil sa. Opozičný Hlas ale argumentuje tým, že väčšie krajiny sa takto pomôcť zdráhajú. "Nám prekáža trochu, že sa zbavujeme toho nášho materiálu vojenského skôr ako je nevyhnutné," povedal Erik Tomáš. 

Podľa Krúpu tie Migy naozaj doslúžili. "Keď ich dokážeme predať, tak ich predajme. Beriem to ako normálny biznis, predaj nepotrebného majetku u nás," povedal Igor Matovič. Pritom odovzdanie vojenskej techniky Ukrajincom funguje podľa generála Macka štýlom niečo za niečo prostredníctvom Európskej únie. "A toto je asi aj dôvod prečo ešte stíhačky nie sú na Ukrajine. Pretože ministerstvo obrany má tiež obmedzený rozpočet," konkretizoval generál Pavel Macko. 

Prísľub povereného premiéra ale tvrdo kritizuje Robert Fico s tým, že odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. Podľa opozičného Smeru dokonca ani v prípade, že by na to dala súhlas prezidentka. "Chceme veľmi jasne pripomenúť pánovi Hegerovi, že postupuje v totálnom rozpore s ústavou slovenskej republiky a navrhujeme, aby národna rada vyslovila nesúhlas z dôvodu protiústavnosti," spomenul Róbert Fico. 

A na túto kľúčovú otázku reagoval bývalý minister financií takto. "Neviem...Takúto vec určite nemôže urobiť nikto bez toho, aby mal odobrenie všetkých možných právnikov a v tomto stave si myslím, že aj pani prezidentka sa pod toho bude musieť podpísať," dodal Matovič. Podľa Krúpu mandát na to tu je a že nejde o otázku vnútornej alebo zahraničnej politiky. 

Ak by ale boli pochybnosti o tom, tak je podľa Juraja Krúpu riešením ústavný zákon, na základe ktorého by táto technika mohla byť odstúpená. Smer to ale tak nevidí, preto to chce čím skôr riešiť na mimoriadnej schôdzi. Boris Kollár im pre vážnosť veci už vyšiel v ústrety. "Oceňujem jeho korektnosť, ktorú teraz ukázal, pretože títo americkí poskokovia vo vláde a pani prezidentka americká slúžka sú určite pripravení tie Migy poslať aj cez víkend," dodal Fico. 

Ako dodal Matovič, Fico podľa neho vie, že pre neho ideálna pozícia by bola, aby on bol Kadyrov na Slovensku, kde dostane priepustku za svoje zločiny. "Jeho predstava je vytvoriť akúsi Slovenskú socialistickú republiku v orbite Ruska, niečo na spôsob Bieloruska, kde by on bol samozvaný vládca a vládol by až dokedy by neumrel," uviedol Krúpa. 

Podľa ústavného právnika ale aktuálne nemá právomoc o odovzdaní Migov rozhodnúť ani vláda ani prezidentka. "Nemá o tom kto rozhodnúť, pretože stratili dôveru v parlamente. Keď na to nemajú právomoc, tak potom to urobiť nemôžu, pretože naša ústava hovorí, že štátne orgány môžu konať len na základe ústavy. Čiže princíp legality musí byť dodržiavaný aj v tejto situácii," skonštatoval ústavný právnik Vincent Bujňák. Mimoriadna schôdza v národnej rade bude už v utorok ráno. Na programe bude len rokovanie o najnovšej požiadavke zo strany Ukrajiny. Ak ale schôdzu neotvoria a skončí skôr ako začne, opozičný Smer potom hrozí protestami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy