Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štefan Kaluz, ktorý zastrelil Lászlóa Bašternáka, žiada nižší trest
Zdielať na

Štefan Kaluz, ktorý zastrelil Lászlóa Bašternáka, žiada nižší trest

BRATISLAVA / Dostal 25 rokov za úkladnú vraždu prominenta, teraz žiada obnovu konania a nižší trest. Hovoríme o Štefanovi Kaluzovi, ktorý zastrelil bývalého hurbanovského primátora Lászlóa Bašternáka priamo pred jeho domom. Identitu objednávateľov tejto verejnej popravy si dlho nechával pre seba. Jednou z nich je aj Alena Zsuzsová.

Štefan Kaluz si o obnovu konania prvý raz požiadal pred takmer 10 rokmi. V tom čase ešte tvrdil, že s vraždou Lászlóa Bašternáka nemá nič spoločné. Špecializovaný trestný súd mu ale nevyhovel, keďže nepredložil žiadne nové závažné zistenia.

Medzitým sa ale veľa zmenilo. Kaluz sa rozhovoril po zadržaní Aleny Zsuzsovej. Čiastočne sa cítil zodpovedný za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, čiastočne ho hnevalo, že komplici ho nechali takpovediac v štichu a nevyplatili, čo sľúbili. V tom čase ho ako advokát zastupoval dnes už špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Jeho svedectvo bolo jedno z kľúčových. Zatiaľ mu neplynú žiadne výhody, bude to vecou ďalšieho konania," uviedol Lipšic. 

Na to, či si Kaluz napokon nejaké výhody pre seba vyrokoval, nám Úrad špeciálnej prokuratúry neodpovedal. Isté je, že aj vďaka nemu napokon s vraždou lokálneho politika spojili Zsuzsovú a ďalších 2 ľudí. Jeho terajší advokát však tento týždeň opäť podal žiadosť o obnovu konania, a to pre zaniknutý paragraf.

"Klient očakáva od nového konania nanovo prejednanie prípadu vo vzťahu k výroku o treste. A v tom obnovenom konaní môže sudca prihliadať na okolnosti prípadu nanovo," hovorí advokát Igor Ribár. 

O obnovu konania si môže požiadať každý odsúdený. Je to však zložitý proces. "Môže požiadať o obnovu konania vtedy, keď vyjdu najavo nové skutočnosti, nové dôkazy, ktoré nebolo v predchádzajúcom konaní možné uskutočniť," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Pre Kaluza už môže byť neskoro. Výhody by získal oveľa jednoduchšie, ak by sa rozhovoril ešte pred odsúdením - ako takzvaný kajúcnik. "To sa týka len neprávoplatných, teda živých káuz. Akonáhle dôjde k skončeniu prípadu, sudca nemá v zmysle zákona možnosť prihliadať na dodatočnú spoluprácu obvinených," tvrdí Ribár. Zsuszovej prvý prípad, keď ju právoplatne odsúdili za vraždu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy