Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Samosprávy riešia ďalší finančný problém: Musia prispievať sociálnym zariadeniam za seniorov
Zdielať na

Samosprávy riešia ďalší finančný problém: Musia prispievať sociálnym zariadeniam za seniorov

SENICA / Starostovia a primátori musia v týchto dňoch riešiť okrem zdražovania energií aj platby za seniorov. Tie majú uhradiť sociálnemu zariadeniu, v ktorom sa ich senior nachádza. Tieto platby ale môžu dosiahnuť výšku niekoľkých tisícok. Menšie obce takéto sumy nedokážu zaplatiť.

Napriek tomu, že v Senici je niekoľko zariadení pre seniorov, ak sa dôchodca rozhodne, môže ísť do zariadenia hocikde na Slovensku. Kým do minulého roka bol stanovený limit, koľko môže obec na seniora doplácať, teraz to už neplatí. "Stanovený limit 1200 eur, čo znamená 100 eur mesačne, na jedného, čo mesto mohlo doplácať. Tento limit už tento rok nie je a tá suma môže byť výrazne vyššia, aj tisíce eur mesačne," Martin Džačovský, hovorí primátor mesta Senica. 

Problém vzniká vtedy, keď v obci nemajú verejného prevádzkovateľa sociálneho zariadenia. Súkromné zariadenie v tom prípade akoby sa nemalo s kým porovnať. "Potom táto výška ekonomicky porovnateľných nákladov môže byť neobmedzená, pokiaľ si ju vie to, ktoré súkromné zariadenie vydokladovať," tvrdí Džačovský. 

Obec Rovensko má zaplatiť za opatrovateľské služby svojich dvoch občanov dokopy za rok takmer 20-tisíc eur. "4,90 eur na hodinu, ktoré v priemere na mesiac vychádzajú tisíc eur, to je v jednom prípade a v druhom prípade je 250 eur na mesiac, čo znamená náklady za dvoch opatrovaných ľudí vyjdú 18.tisíc eur," uviedla Tatiana Moravcová, hovorkyňa mesta Senica. 

Pre niektoré menšie obce to môže znamenať obrovský finančný problém. "Pokiaľ by prišlo do situácie, že viacej ľudí bude potrebovať pomoc, tak takáto situácia bude pre malú obec likvidačná," tvrdí Moravcová. 

V súčastnosti je na ministerstve práce zriadená pracovná skupina, ktorá spoločne so zástupcami obcí a miest pripravuje reformu financovania sociálnych služieb. "Jej súčasťou bude aj spôsob výšky finančného príspevku na prevádzku," informovala Kristína Korenková, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

Odborník na samosprávu hovorí, že na Slovensku potrebujeme jasne stanoviť to , čo patrí medzi ekonomicky oprávnené náklady. "Aby čiastka pre zabezpečenie sociálnych služieb bola rovnaká bez ohľadu na to, i ide o súkromné, cirkevné, alebo zariadenie sociálnych služieb," hovorí Michal Kalinák, odborník na samosprávy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy